SSSH

PočetnaVijestiKampanje Inicijativa 67 je previše: Brojke su na našoj strani!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Inicijativa 67 je previše: Brojke su na našoj strani!

Sisak 3. travnja 2019. – Sisak je sedmi grad u kojemu je, u sklopu organizacijskih priprema za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu, od 27. travnja do 11. svibnja, Inicijativa 67 je previše održala regionalni skup sindikalnih povjerenika i aktivista i to iz Sisačko-moslavačke županije.

Kako se moglo čuti, iako iz usta političara i „neovisnih“ stručnjaka stalno slušamo kako Hrvati premalo rade i hrle u prijevremenu mirovinu, brojke su na našoj strani. Prema istraživanju zdravlja, starenja i 

umirovljenja u Europi, u Hrvatskoj 38 posto radnika starijih od 50 godina planira ići u prijevremenu mirovinu, dok u Sloveniji čak 80 posto, u Italiji i Poljskoj 65 posto, u Francuskoj 60, a u Njemačkoj i Austriji 50 posto.


One koji se odluče ili, češće, budu primorani na raniji odlazak iz svijeta rada, država sada kažnjava tako da im za svaki mjesec ranijeg umirovljenja mirovinu umanjuje za 0,3 posto (ukupno 18 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu), neovisno o radnom stažu.

Ako referendum bude uspješan, građani će izravno svojim glasanjem donijeti zakon kojim će se smanjiti taj postotak trajnog umanjenja (penalizacije) prijevremenih  mirovina s 0,3 na 0,2 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, odnosno smanjiti najveće umanjenje mirovine s 18 na 12 posto.

Novim bi se zakonom steklo i pravo na prijevremenu mirovinu sa 60 godina, odnosno poništilo podizanje uvjeta dobi na 62 godine. Steklo bi se i pravo na starosnu mirovinu sa 65 godina, odnosno poništilo podizanje uvjeta dobi na 67 godina starosti, pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika postavilo na 60 godina života i 41 godinu staža, odnosno onemogućilo podizanje uvjeta dobi na 61 godinu starosti. U konačnici, novi Zakon o mirovinskom osiguranju bi produljio prijelazno razdoblje za izjednačavanje žena i muškaraca u pogledu uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu i prijevremenu mirovinu.

I zato je cilj Inicijative 67 je previše prikupiti dovoljan broj potpisa, jer, kako reče predsjednik MHS-a Vilić Ribić, bez pritiska nema promjena!

UKLJUČI SE I TI!

Iz medija:

U Sisku predstavljena referendumska inicijativa „67 je previše“ – potpisi će se prikupljati od 27.travnja do 11.svibnja _portal53.hr
 

Regionalni skup u RIJECI.


Sljedeći skup je u Puli, u ponedjeljak, 8. travnja, na Fakultetu ekonomije i turizma (zgrada FET-a), s početkom u 12 sati.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom