SSSH

PočetnaVijestiKampanjeInicijativa Vrijedim više

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Inicijativa Vrijedim više

Inicijativa Vrijedim više, koju su u svibnju 2017. g. pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Mreža mladih Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, zalaže se za mijenjanje politika koje utječu na zapošljavanje i uvjete rada, s ciljem povratka dostojanstva i perspektive mladima.

Smatramo da Hrvatska mora biti društvo u kojem si mlada zaposlena osoba može priuštiti samostalan život i da takav ishod ne smije biti iznimka, nego pravilo. Želimo društvo u kojem ulazak na tržište rada nije proces koji traje nekoliko godina, društvo koje cijeni mlade više od minimalca, društvo gdje radno mjesto nije samo za privilegirane, društvo koje ne tjera mlade u inozemstvo, društvo gdje je ugovor o radu na neodređeno standard i, napokon, društvo u kojem mladi mogu planirati budućnost.

Zalažemo se za hitno poduzimanje mjera koje poboljšavaju položaj mladih na tržištu rada, pri čemu je ključno ukidanje mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), koja je posve istisnula pripravništvo i mnogima postala jedini način ulaska u svijet rada. SOR je loše zamišljena i loše provedena mjera koja je, osim što je obezvrijedila rad i dostojanstvo mladih ljudi, stvorila i ozbiljne poremećaje na tržištu rada.

Nužno je pristupiti novom modelu potpore zapošljavanja koje će biti uključivo, održivo, transparentno i pošteno, a u čijem će središtu biti mladi čovjek koji zaslužuje da se njegov/njezin rad prepoznaje, ohrabruje i adekvatno plati. Takav model ga pratiti i druge politike koje će omogućiti mladima da se što prije osamostale, ravnopravno uključe u društvo i doprinesu njegovom razvitku i demografskoj obnovi.

Više informacija o aktivnostima inicijative Vrijedim više na www.facebook.com/vrijedimvise.

Više informacija o tome kako se uključiti u naše aktivnosti potražite ovdje.

 

Materijali za preuzimanje:

O inicijativi Vrijedim više

Logotip Vrijedim više

Letak "OD MJERE DO BARIJERE- Mladi vrijede više"

Plakata "OD MJERE DO BARIJERE - Mladi vrijede više"

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom