SSSH

PočetnaVijestiKampanjeMladi na osposobljavanju i stručnoj praksi ne smiju biti besplatna radna snaga

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Mladi na osposobljavanju i stručnoj praksi ne smiju biti besplatna radna snaga

Zagreb, 4. srpnja 2017. - Europska konfederacija sindikata (ETUC) objavila je danas brifing dokument o mladima na osposobljavanju i stručnoj praksi ("traineeship").

Osposobljavanje i stručna praksa trebali bi olakšati prijelaz iz obrazovanja prema poslu, te bi trebali sadržavali snažan element osposobljavanja ili učenja. U realnosti međutim često se koriste kao izvor jeftine ili besplatne radne snage. Oko 61 posto diplomiranih u Europi bilo je na barem jednom osposobljavanju/stručnoj praksi. Neka od njih jesu osigurala korisno osposobljavanje, a neka su spojena sa studijem. Međutim, samo 20 posto stručne prakse/osposobljavanja je plaćeno dovoljno da bi se mogli pokriti osnovni troškovi života, pri čemu je taj postotak u Španjolskoj niskih 12 posto. Samo 27 posto vodi do ponude zaposlenja. Osposobljavanje/stručna praksa prečesto se svodi na neplaćeni probni period koji ne vodi ničemu jer se neprestano jedan pripravnik zamjenjuje drugim.

Osnovne informacije o osposobljavanju i stručnoj praksi

Poseban oblik prekarnog rada kod mladih osoba jest zloupotreba osposobljavanja i stručne prakse – ili zato što se koriste kao jeftina radna snaga (kao zamjena za radnika na redovnom ugovoru o radu) ili kao besplatna radna snaga.  

Studija Europske komisije iz 2013., provedena na temelju intervjua s 12 921 mladom osobom, pokazuje da je 46 posto bilo na barem jednom osposobljavanju/stručnoj praksi, kao i 61 posto diplomiranih.

Osposobljavanje/stručna praska može biti kratka, ali često se svodi na neplaćeni, ili loše plaćeni probni rok. Broj mladih osoba na osposobljavanju/stručnoj praksi nakon studija razlikuje se od zemlje do zemlje, ali čini većinu u Španjolskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Samo 27 posto dobiva posao, dok 23 posto biva ponuđeno još jedno osposobljavanje ili stručnu praksu. Samo 40 posto je plaćeno, a od toga samo 46 posto je plaćeno dovoljno za pokrivanje osnovnih troškova života. U Španjolskoj je samo 29 posto od 42 posto onih koji su primili plaću izjavilo da im je iznos dostatan za život. U 10 država članica EU-a, osobe na osposobljavanju/stručnoj praksi su kazali kako im plaća ne pokriva troškove života: u Belgiji, Njemačkoj, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Hrvatskoj

Više o temi u priloženom brifing dokumentu.

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom