SSSH

PočetnaVijestiKampanjeNagradni foto-natječaj

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Nagradni foto-natječaj

Zagreb, 20. srpnja 2015. – U sklopu kampanje protiv zloupotrebe atipičnih oblika rada pod nazivom „Rad nije roba“, SSSH je u suradnji sa Zakladom „Friedrich Ebert“ objavio nagradni foto-natječaj. Pozivamo sve zainteresirane da svojim fotografijama na kreativan i originalan način prikažu prekarne radnike na njihovim radnim mjestima, naglašavajući njihove uvjete rada i izazove s kojima se suočavaju, ili pak dostojanstvo rada i ponos radnika.

Nagradni foto-natječaj:
„Rad nije roba“
Promicanje dostojanstvenog rada za prekarne radnike

Slika govori više od tisuću riječi!
Prijavi se i pokaži da rad nije roba!

Što je to prekarni rad?

U Hrvatskoj je sve više zaposlenih putem tzv. atipičnih oblika ugovora o radu (npr. na određeno vrijeme, sezonski radnici, agencijski radnici, samozaposleni, zaposleni na nepuno radno vrijeme, i drugi), koji ne jamče jednaku razinu sigurnosti i prava kao ugovor na neodređeno vrijeme, koji bi trebao biti pravilo. Ovakav je oblik rada ponekad dobrovoljan ili opravdan prirodom posla, ali se vrlo često koristi i iz neopravdanih razloga, u slučajevima za koje, prema Zakonu o radu, nije predviđen (radna mjesta koja u praksi imaju karakter stalnog radnog odnosa).
Postoji niz društveno neprihvatljivih posljedica sve većeg širenja prekarnog rada, kao što su povećanje društvenih nejednakosti i siromaštva, a posebno povećanja siromaštva među zaposlenima. Također, nesigurni oblici rada posebno pogađaju mlade radnike i žene, koji su natprosječno zastupljeni među prekarnim radnicima, što među ostalim ima i negativne demografske posljedice po cijelo društvo.

Što očekujemo?

Fotografije koje će na kreativan i originalan način prikazivati prekarne radnike na njihovim radnim mjestima, te naglasiti uvjete rada i izazove s kojima se suočavaju. Dobrodošle su fotografije koje tematiziraju njihove uvjete rada, diskriminaciju na rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, rad u neformalnoj ekonomiji, siromaštvo uz rad, nesigurnost, i slično. S druge strane, želimo vidjeti i fotografije koje prikazuju dostojanstvo rada, zadovoljstvo i ponos radnika.

Osvrnimo se, radnici u nesigurnim uvjetima su svuda oko nas!

Fotografije bi, među ostalim, trebale prikazivati:
• dostojanstvo rada prekarnih radnika i njihov život,
• fascinantne, prosvjetljujuće i poučne trenutke o prekarnim radnicima i radu koji obavljaju,
• neprimjetne i skrivene trenutke koji pružaju uvid u njihov rad i iskustva na tržištu rada,
• strahove i izazove s kojim se suočavaju prekarni radnici ,
• vizije i očekivanja prekarnih radnika ili
• osjećaj ponosa i zadovoljstva.

Moguće je prijaviti najviše pet fotografija. Fotografije se šalju isključivo na adresu natjecaj@sssh.hr, najkasnije do 1. listopada 2015. g., putem Obrasca za sudjelovanje.

Pobjednička fotografija bit će nagrađena novčanom nagradom u iznosu 2,000 kuna.

Molimo vas da prije slanja vaših radova pomno proučite Uvjete i pravila natječaja.

Natječaj je dio kampanje SSSH protiv zloupotrebe atipičnih oblika rada pod nazivom „Rad nije roba“, kojoj je cilj spriječiti zloupotrebu prekarnog, raširiti svijest u javnosti, među poslodavcima, sindikatima, radnicima i predstavnicima vlasti o različitim oblicima takvog rada i njegovim brojnim štetnim posljedicama za pojedince i društvo, te zaštititi i promicati interese i prava prekarnih radnika. 
Natječaj je organiziran u suradnji sa Zakladom „Friedrich Ebert“.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom