SSSH

PočetnaVijestiKampanjePredizborna platforma SSSH 2016. „Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi“

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Predizborna platforma SSSH 2016. „Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi“

Zagreb, 25. kolovoza 2016.  - Savez samostalnih sindikata Hrvatske  je i uoči ovih (prvih izvanrednih) parlamentarnih izbora izradio svoj pozicijski dokument: Predizbornu platformu SSSH 2016. „Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi“. Predizborna platforma SSSH 2016. temelji se na prošlogodišnjoj, jer su zahtjevi i dalje aktualni. Izvorni je tekst, ipak, dorađen konkretizacijom pojedinih  stajališta,  jer su neke Vladine reforme (mirovinska, zdravstvena, obrazovna) pokrenute na štetu radnika, a da to nitko nije najavljivao tijekom kampanje 2015.!

Cilj dokumenta, danas prezentiranog na konferenciji za novinare u Radničkom domu, je potaknuti predizbornu raspravu o temama od interesa za radno ovisno stanovništvo: o uvjetima života i rada radnica i radnika, o dobrobiti građana, o smjeru društveno-ekonomskog razvoja Hrvatske i dr. jer o tome ovise buduće reforme, javne politike i provedbene mjere. Dakle, imaju li stranke programe, što u njima stoji, kako to misle provesti i što od toga imaju radnici.

Platforma SSSH ne sadrži samo zahtjeve, nego i rješenja. SSSH zagovara koncept razvoja Hrvatske koji se podjednako temelji na ekonomskom i socijalnom razvoju. Dobro upravljanje javnim sektorom, efikasno regulirano tržište (u sklopu socijalnog tržišnog gospodarstva) te socijalni dijalog, tri su stupa  novog modela društveno-ekonomskog razvoja kojeg zagovaramo, jer samo na tim načelima Hrvatska može postići razvojni ekonomski  skok, s više  konkurentnosti i više socijalne pravednosti. Pritom je važna preraspodjela društvenog bogatstva i pravednija podjela dobiti poduzeća (uključujući i nova zakonska rješenja, ako je potrebno).

Pitanja poput reforme javne uprave i pravosuđa, depolitizacije upravljanja javnim poduzećima, utvrđivanja kriterija nastavka privatizacije, suzbijanja nelikvidnosti, stabilnog i pravednog poreznog sustava te obrazovanja,  ne smiju ovisiti o mandatu ove ili one vlade već je o njima potrebno postići društveni konsenzus, između i stranaka na vlasti i onih u opoziciji, kako ne bismo stalno kretali ispočetka. To je jedini put do stabilnog okruženja koje će omogućiti uvjete za održivi društveni i ekonomski razvoj te privući investicije.

U nizu javnih politika, SSSH izražava konkretna stajališta, zahtjeve i rješenja od posebnog interesa za radnu populaciju te posebno ističemo ekonomsku politiku, tržište rada i održivi sustav socijalne sigurnosti. Javne vlasti moraju osigurati poticajno okruženje za sindikalno organiziranje radnika, posebice u privatnom sektoru (koji su najslabija karika sustava radnih odnosa odnosno kao pojedinci su najizloženiji samovolji, zlostavljanju i nepoštivanju zakona od strane pojedinih poslodavaca) i za kolektivno pregovaranje te efikasni sustav nadzora provedbe zakona i drugih propisa kao i kolektivnih ugovora, posebice onih proširenih, kako bi država doista jamčila zaštitu prava radnika.  Javne vlasti, također, moraju prepoznati i cijeniti doprinos kolektivnih ugovora makroekonomskoj stabilnosti i smanjivanju društvene nejednakosti i siromaštva. Ovom prigodom SSSH podsjeća da su (niske) plaće prvim razlogom odlaska mladih (i ne samo mladih) iz Hrvatske, na drugom su mjestu uvjeti rada, a tek na trećem nezaposlenost.

Na kraju, SSSH podsjeća da su radni odnosi temeljni društveni odnosi. Tržište rada je zajedničko područje interesa i radnika i poduzeća, i sindikata i udruga poslodavaca, te stoga mora biti razvijano vrlo pažljivo i harmonično, kako bi djelovalo u korist obje strane. Stoga je nužno potaknuti ubrzani gospodarski razvoj, ali uz ravnotežu između rada i kapitala.

Predizborna platforma SSSH 2016. upućena je svim političkim opcijama koje izlaze na izbore, a u tjednu prije izbora o Platformi će predstavnici SSSH razgovarati s predstavnicima najjačih političkih opcija. Kako reče predsjednik SSSH Mladen Novosel, SSSH sindikalnom članstvu neće davati preporuke za koga trebaju glasovati, ali ih je pozvao da izađu na izbore.

- Tijekom izborne kampanje obratite pozornost na teme koje se tiču uvjeta  života i rada, na teme od interesa za vas i vašu djecu, imaju li ona šansu ostati u Hrvatskoj, pronaći pristojno plaćen posao ili pokrenuti vlastiti, te živjeti od svoga rada. Osluhnite što o tome kažu stranke i kandidati te procijenite vjerodostojnost obećanja, poruka je SSSH članovima udruženih sindikata.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH:

Konferenciji za novinare prisustvovali su i potpredsjednici SSSH Eduard Andrić (sektor usluga) i Božica Žilić (sektor javnih službi), te predsjednici udruženih sindikata Zlatica Štulić (STH) i Šimo Orešković (PPDIV) koji su govorili o specifičnim područjima Platforme, odnosno konkretnim sektorskim problemima.

Eduard Andrić, potpredsjednik SSSH za sektor usluga i predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH):


Božica Žilić, potpredsjednica SSSH za sektor javnih službi i predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK):


Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske:


Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a Hrvatske:

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom