SSSH

PočetnaVijestiKampanjeRijeka: Spremni smo za prikupljanje potpisa!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Rijeka: Spremni smo za prikupljanje potpisa!

Rijeka, 2. travnja 2019. – Nema govora da će se mirovine u slučaju prolaska prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom sustavu Inicijative 67 je previše sniziti sa sadašnjih 39 na 25 posto prosječne plaće. Stabilnost mirovinskog sustava definira se kroz povećanje broja zaposlenih i plaća, a ne kroz produljenje radnog vijeka, bili su kategorični predsjednici SSSH i NHS-a Mladen Novosel i Krešimir Sever na današnjem skupu sindikalnih povjerenika i aktivista iz Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, održanog na Građevinskom fakultetu u Rijeci.

Odgovorili su tako tzv. neovisnim ekonomskim stručnjacima koji plaše građane crnim scenarijima, kao i ministru rada i mirovinskog sustava koji tvrdi kako ćemo u slučaju rušenja „njegove mirovinske reforme“ zadužiti našu djecu i unuke.

U tome kontekstu skrenuli su pozornost ne studiju Europske komisije o starenju prema kojoj će u sljedećim desetljećima biti samo 12 zemalja unutar Europske unije u kojima će udio troška mirovina padati u odnosu na ukupan BDP. Među njima najveći pad će ostvariti Grčka - 6,6 postotnih bodova, a odmah iza nje Hrvatska – 3.8.

Osvrnuli su se i na tvrdnje tih istih tzv. neovisnih stručnjaka kako „...rani odlazak u mirovinu često znači i pogoršanje zdravstvenog stanja i osjećaj nepotrebitosti…“

Činjenica je da svaki peti umirovljenik u Hrvatskoj odlazi u mirovinu upravo zbog lošeg zdravstvenog stanja. Prošle je godine zabilježeno 28.000 ozljeda na radu, u siječnju ove godine petero radnika je smrtno stradalo. Smrtnost od kroničnih bolesti populacije do 65. godine starosti 50 posto je veća od prosjeka Europske unije…

I zbog takva nerealnoga, neljudskoga prisiljavanja na rad do iznemoglosti prisutni su izrazili spremnost za prikupljanje potpisa i žele raspisivanje državnog referenduma o povratku dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i o umanjenju penalizacije prijevremenih mirovina. Ali, prije toga prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma od 27. travnja do 11. svibnja.

UKLJUČI SE I TI!


Iz medija:

"67 je previše": prikupljanje potpisa za referendum od 27. travnja _radio.hrt.hrSljedeći skup sindikalnih povjerenika i aktivista iz Sisačko-moslavačke županije je u srijedu, 3. travnja, u Rafinerijskom domu u Sisku, s početkom u 12 sati.

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom