SSSH

PočetnaVijestiKampanjeVaraždin: Pitajte i nas za naše mišljenje!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Varaždin: Pitajte i nas za naše mišljenje!

Varaždin, 25. ožujka 2019. – Tražimo pravo na odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina života, smanjenje penalizacije prijevremenih mirovina s 0,3 posto na 0,2 posto po mjesecu, te pravo na mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika sa 60 godina života i 41 godinom staža, čulo se na današnjem skupu povjerenika i aktivista SSSH, NHS-a i MHS-a s područja Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije u vezi organiziranja prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu od 27. travnja do 11. svibnja.

U uspjeh ne sumnjaju, a u prilog tome idu i sve dosadašnje akcije koje su uspješno provedene na ovim prostorima, ali i brojnost sudionika skupa koji su jedinstveni u zajedničkoj poruci vlasti: Slušajte hrvatski narod! Pitajte i nas za naše mišljenje!

U prilog opravdanosti akcije Inicijative 67 je previše idu i statistički podaci:

Očekivano trajanje života u Hrvatskoj niže je za 2,8 godina ukupno (3,2 godine muškarci, 2,3 godine žene) u odnosu na prosjek EU 28, s tim da prosjek EU 28 dižu razvijenije zapadne i sjeverne države članice. Države članice koje su s nama usporedive po očekivanom trajanju života uglavnom još nisu dosegle niti 65 godina kao uvjet za mirovinu (u mnogima to će se dogoditi tek 2030. godine), a kamoli ju počele podizati iznad toga.

Očekivano trajanje zdravog života nakon 65. godine u Hrvatskoj je dvostruko kraće od prosjeka EU 28, odnosno u RH za muškarce iznosi 5,2 godine, a za žene 4,9 godina, dok je prosjek EU 28 za muškarce 9,8 godina, a za žene 10,1 godinu.

Život u zdravlju nakon 65. godine ovisi o uvjetima života u stvarnom okruženju, radnim uvjetima i tehnologijama, stanju zdravstvene zaštite i njenoj dostupnosti i dr., što su neposredni razlozi hrvatskog zaostajanja za EU prosjekom te, posebice, za stanjem u razvijenim EU zemljama.

Vlada je zakazala – 67 je previše! I zato akcija prikupljanja potpisa! I zato referendum!

- Referendumsko pitanje koje se tiče izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju pitanje je koje homogenizira sve dobne skupine. To je pitanje svih nas!, poručila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

UKLJUČI SE I TI!Skupu povjerenika i aktivista prethodila je press konferencija, a predsjednik SSSH Mladen Novosel i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem gostovali su i na Varaždinskoj televiziji - emisiju „Otvoreni studio“ možete pogledati u četvrtak, 28. ožujka, u 20,05 sati.

 

Iz medija:

"67 je previše" - živimo 3 godine kraće od prosjeka EU-a _vijesti.hrt.hr

Inicijativa „67 je previše” u Varaždinu: Dosta je rješavanja problema mirovinskog sustava preko leđa hrvatskih građana _aktualno.hr

Sindikati očekuju pola milijuna potpisa za referendum o mirovinskoj reformi _tportal.hr


Sutra smo s povjerenicima i aktivista s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije u Splitu, na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, s početkom u 12 sati.

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom