SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiETUC: Zaustaviti isplate dividendi za vrijeme trajanja krize uzrokovane koronavirusom

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

ETUC: Zaustaviti isplate dividendi za vrijeme trajanja krize uzrokovane koronavirusom

Bruxelles, 30. ožujka 2020. (ETUC) - Europska konfederacija sindikata (ETUC) u svojem današnjem priopćenju poziva banke i velike tvrtke da daju svoj doprinos kako bi se prebrodile ekonomske posljedice krize uzrokovane koronavirusom tako da zabrane isplatu dividendi i otkup dionica.

Većina tvrtki bi inače uskoro isplaćivala dividende, a predviđa se da bi dioničari ove godine trebali dobiti rekordnih 359 milijardi eura, što je povećanje od 12 milijardi eura u odnosu na prošlu godinu.

No, u ovim izvanrednim okolnostima ETUC smatra kako velike tvrtke moraju interese svojih radnika i gospodarstva staviti ispred interesa dioničara kako bi raspoloživim sredstvima zaštitili radna mjesta i plaće.

Tvrtke u 20 europskih zemalja primaju milijarde eura državnih potpora kako bi se nosile s krizom kroz mjere poput potpora za plaće.

Suspenzija isplate dividendi bi trebala biti jasan uvjet za bilo kakvu  potporu poreznih obveznika, zajedno sa socijalnim uvjetima poput jamstva da se neće otpuštati radnici i kršiti radnička prava.

Ako se raspodjela dividendi nastavi, države članice i EU trebale bi povećati porez na te neopravdane dividende kako bi se financirale javne službe koje su na granici pucanja u ovoj krizi.

ETUC-ov poziv dolazi nakon što je francuska vlada najavila planove kojim bi zaustavila primanje potpora tvrtkama koje isplaćuju dividende dok je Europska središnja banka izjavila kako se dividende ne bi trebale isplaćivati „barem do listopada 2020.“

Glavni tajnik ETUC-a Luca Visentini izjavio je:

- Svatko ima dužnost učiniti što može kako bi pomogao u ovoj krizi, a najveće tvrtke nisu izuzetak.
Velike tvrtke su više od jednog desetljeća radije gomilale profite dioničarima, umjesto da su ih reinvestirale ili ih podijelile s radnicima kroz podizanje plaća u skladu s povećanjem produktivnosti.

U vrijeme kada su milijuni radnika zabrinuti za svoje životne uvjete, a mala se poduzeća bore za opstanak, bilo bi neopravdano kada bi bogati nastavili uživati u raskoši dividendi. Tvrtke moraju kao prioritet staviti zaštitu radnih mjesta i dohotka radnika.

Zato zabrana dividendi mora biti crvena linija za svaku tvrtku koja prima potporu poreznih obveznika za vrijeme krize. Bilo koje dividende koje se isplate moraju biti oporezovane većom stopom kako bi se javnim službama osigurala gotovina koju trebaju za borbu sa ovom krizom.

Foto: ETUC

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom