SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiEuropska konfederacija sindikata o komunikaciji Komisije „REFIT – spremni za rast“

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Europska konfederacija sindikata o komunikaciji Komisije „REFIT – spremni za rast“

Bruxelles, 24. listopada 2013. - Europska komisija je 2. listopada 2013. godine objavila Komunikaciju „REFIT – spremni za rast“ (program za primjerenost i učinkovitost propisa). U Komunikaciji Komisija konkretno opisuje dodatne mjere koje će po različitim područjima politika poduzeti radi pojednostavnjenja ili povlačenja zakonodavstva EU-a, smanjenja opterećenja za poduzeća te olakšavanja provedbe. Komisija je objavila i rezultate revizije cjelokupnog zakonodavstva EU-a kojima se definira čitav niz važećih ili predloženih mjera.  Komisija je najavila i da će objavljivati pregled uspješnosti kako bi se pratio napredak na europskoj i nacionalnoj razini.

Europska konfederacija sindikata oštro osuđuje program REFIT i deregulatorni pristup Komisije.

REFIT podrazumijeva da neće biti usvojen novi program o zaštiti na radu; zaustavljen je postupak donošenja direktive o zaštiti na radu za frizere usprkos postignutom dogovoru socijalnih partnera; Komisija želi oslabiti zakonodavstvo o informiranju i konzultiranju radnika i učiniti ga pogodnijim za biznis.

Pored toga, Komisija najavljuje reviziju važnog zakonodavstva o radu s nepunim radnim vremenom i ugovorima o radu na određeno vrijeme, koji su rezultat pregovora socijalnih partnera.

U planu je također slabljenje zakonodavstva o ugovorima o radu i agencijama za privremeno zapošljavanje.

„Unutarnje tržište prihvatljivo je jedino ako se provodi uz stroga socijalna pravila. Komisijin program Refit zaustavlja svaki napredak u tom smjeru. Potrebna su nam socijalna prava na svim područjima za sve radnike u EU. Socijalna dimenzija EU-a s takvim indikatorima ne udovoljava tom cilju“, rekla je Bernadette Ségol, glavna tajnica ETUC-a.

http://www.flickr.com/photos/etuc-ces/

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom