SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiFrancuzi u štrajku zbog mirovinske reforme

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Francuzi u štrajku zbog mirovinske reforme

Pariz, 4. prosinca 2019. (mirovina.hr/sssh) - Baš kada smo završili s domaćim štrajkom, za sutra je najavljen masovni štrajk u Francuskoj zbog zadiranja u mirovinski sustav. Zrakoplovi neće letjeti, vozit će tek jedan od deset dostupnih brzih vlakova, a radnici metroa su također najavili kaos u redovnim dnevnim linijama.

Šefovi francuskih sindikata su najavili da će štrajk trajati “koliko god bude trebao”, sve dok francuski predsjednik Emmanuel Macron ne odustane od svog predizbornog obećanja za jedinstveni mirovinski sustav koji bi trebao vrijediti za sve građane.

To znači da bi se ukinula 42 “posebna režima” umirovljenja za (uglavnom) javni sektor koji se kreće od zaposlenika na željeznici do odvjetnika i kulturnjaka koji rade u Pariškoj operi. Ti posebni režimi svojim zaposlenicima nude velike beneficije, od poput dodataka na mirovinu i ranijeg umirovljenja.

Međutim, Macron traži i dulji ostanak u svijetu rada i mimo 42 posebna režima, što znači da bi i radnici u privatnom sektoru morali dulje raditi.

 

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom