SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiGlavni tajnik Europske konfederacije sindikata u posjeti Hrvatskoj

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata u posjeti Hrvatskoj

Zagreb, 13. ožujka 2018. (sssh/vlada.hr) - U posjet Hrvatskoj došao je Luca Visentini, glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC). U jutarnjim satima se sastao s vodstvom i stručnim službama SSSH i NHS-a u Radničkom domu, a potom s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i suradnicima. Na tom sastanku sudjelovala je i delegacija SSSH i NHS-a, hrvatskih članica ETUC-a.


 

 

 

Teme sastanka s predsjednikom Vlade RH bile su:

  • Europski stup socijalnih prava i konkretne akcije Vlade RH za pristupanje i provedbu Stupa,
  • Alijansa za konvergenciju plaća među članicama Europske unije i sudjelovanje predstavnika Vlade RH na ETUC-ovoj Konferenciji u Sofiji, 26. lipnja 2018. godine,
  • Europski semestar i socijalni dijalog kao ključni mehanizam Europskog socijalnog modela
  • kolektivno pregovaranje, posebno kao instrument povećanja plaća, i kvaliteta radnih mjesta kao ključno pitanje za Hrvatsku.

 

 

 

 

 

Teme su nastavak prošlogodišnjih razgovara, a u cilju postizanja dogovora o konkretnim koracima koje je hrvatska Vlada spremna poduzeti.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković govorio je o aktivnostima Vlade u provođenju reformi, te je dana podrška prijedlozima sindikata. Vlada je priznala kako postoji potreba jačanja socijalnoga dijaloga u Hrvatskoj, ponajprije po pitanju europskih tema i načina na koji se koordinira Europski semestar i uključuju sindikati, te potreba za redovitijim sastancima. Vlada je poduprla i inicijativu sindikata za veće plaće, te priznala kako je to jedini način zadržavanja mladih u Hrvatskoj. Istaknuto je i kako Vlada namjerava podići minimalnu plaću na 50 posto prosječne plaće do kraja mandata. Vlada planira ukinuti olakšice poslodavcima za minimalnu plaću kako ih se ne bi poticalo na zapošljavanje radnika na minimalnu plaću, već Vlada ima za cilj osigurati potpore radno-intenzivnim industrijama. Naglašena je i potpora Vlade inicijativi za usklađivanje privatnog i poslovnog života, ali i konkretnim zakonodavnim inicijativama koje imaju za cilj smanjenje udjela prekarnog rada. Što se tiče mirovinske reforme, ministar Pavić naglasio je kako Vlada kreće u proces mirovinske reforme. I  sindikati će biti uključeni u cijeli proces, jer je cilj postići održivost mirovinskog sustava, ali i adekvatnost mirovina.

Nakon sastanka održana je konferencija za novinare:

 

Iz medija:

Predsjednik Vlade Plenković s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Visentinijem _vlada.gov.hr

Sindikati oštro protiv mirovinske reforme _hrt.hr

Sindikalisti nezadovoljni socijalnim dijalogom Vlade Andreja Plenkovića _oslobodjenje.ba

Plenković primio Visentinija: Pokazana je vrlo jasna predanost Vlade da se poboljša socijalni dijalog _direktno.hr

 

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE
NE ZNAM