SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiHrvatska bilježi najbrži rast broja radnika koji si ne mogu priuštiti grijanje

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Hrvatska bilježi najbrži rast broja radnika koji si ne mogu priuštiti grijanje

Bruxelles, 22. rujna 2021. - Analiza podataka Eurostata koju je provela Europska konfederacija sindikata (ETUC) pokazuje porazne i zabrinjavajuće rezultate o niskim plaćama, posebice za hrvatski kontekst.

Naime, Hrvatska je na samom vrhu zemalja članica Europske unije koje bilježe najveći porast broja radnika koji si ne mogu priuštiti grijanje.

Postotak tih radnika u Hrvatskoj je, u odnosu na 2009. godinu veći za 16,5 posto, a slijede Cipar s 10 posto, Litva sa 7,9 posto, Slovačka sa 7,8 posto, Španjolska sa 6 posto i Italija s 5,2 posto.

S poskupljenjima energenata, ovaj će broj nesumnjivo rasti, stavljajući sve više radnika u opasnost od energetskog siromaštva. Na europskoj razini, zbog niskih plaća, broj radnika koji ne mogu platiti račune za grijanje je gotovo 3 milijuna, a među zemljama prednjače Cipar (45,6 posto), Bugarska (42,8 posto), Litva (34,5 posto), Portugal (30,6 posto), Grčka (28,7 posto) i Italija (26,1 posto). Iako je Hrvatska jedina nova članica od 2009. godine, postotak radnika koji si ne mogu priuštiti grijanje u Hrvatskoj svejedno je visok i stavlja nas u gornju polovicu zemalja s tim problemom, iza Italije. Europski prosjek je 15 posto.

Europski sindikati stoga traže od Europskog parlamenta da zaštiti radnike od energetskog siromaštva unošenjem "praga dostojanstva" u radnu verziju Direktive o primjerenim minimalnim plaćama, koji bi osigurao da minimalna plaća može jamčiti dostojanstven život i da ne smije iznositi manje od 60 posto medijalne, te 50 posto prosječne plaće u državi.

U priopćenju ETUC-a navodi se kako je potrebno povećati broj radnika pokrivenih kolektivnim ugovorima koji su najbolji način za postići pravedne i primjerene plaće radnika.

Milijuni loše plaćenih radnika moraju birati između grijanja vlastitog doma, prehranjivanja obitelji i plaćanja stanarine, unatoč tome što rade puno radno vrijeme. To je nedopustivo i narušava svaki smisao minimalne plaće. Vrijeme je da se podvuče crta i da radnici koji rade za minimalnu plaću ne moraju razmišljati hoće li moći uključiti grijanje da zagriju svoje domove, rekla je zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom