SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiITUC Vladi RH: Suspenzija socijalnih i radnih prava je jasno kršenje međunarodnih ljudskih i radnih standarda!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

ITUC Vladi RH: Suspenzija socijalnih i radnih prava je jasno kršenje međunarodnih ljudskih i radnih standarda!

Zagreb, 27. ožujka 2020. - Nakon Europske konfederacije sindikata (ETUC), danas se dopisom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i ministru rada i mirovinskoga sustava Josipu Aladroviću obratila i Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), reagirajući na najave o suspenziji radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj za vrijeme pandemije COVID-19.

ITUC u svojemu dopisu izražava nevjericu da Vlada RH jednostrano, bez prethodnih konzultacija sa sindikatima, priprema zakon kojima bi se navodno privremeno derogirale određene odredbe Zakona o radu.

ITUC upozorava Vladu RH kako ovakve predložene mjere predstavljaju jasna kršenja međunarodnih ljudskih i radnih standarda, ugrađenima u međunarodnim ugovorima koje je i Hrvatska preuzela.

ITUC podsjeća Vladu RH na nedavna upozorenja Međunarodne organizacije rada kako se ova kriza izazvana Covid-19 ne bi smjela – niti privremeno! -  koristiti za potkopavanje ljudskih i socijalnih prava, a posebno se to odnosi na sindikalna i radnička prava.Upravo suprotno, ova je kriza brutalni  podsjetnik na važnost zaštite radničkih prava. Ako bi se ova inicijativa provela, time bi se suzbila potražnja i strukturno potkopala hrvatska ekonomija.

Ovakva neodgovorna inicijativa u oštroj je suprotnosti s konstruktivnim mjerama koje poduzimaju mnoge vlade diljem svijeta u bliskoj suradnji sa sindikatima i organizacijama poslodavaca.
ITUC poziva Vladu Republike Hrvatske da hitno odustane od ove inicijative i da stupi u socijalni dijalog u dobroj vjeri kako bi se utvrdile mjere za zaštitu radnih mjesta i plaća kao odgovor na ovu krizu, poštujući pritome prava radnika i građana.

ITUC je o ovim namjerama Vlade RH obavijestio i Međunarodnu organizaciju rada i njenoga glavnog direktora Guya Rydera.

Podsjećamo kako su Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) neslužbenim kanalima saznali za ovakvu skandaloznu namjeru Vlade RH te su u srijedu, 25. ožujka 2020. otvorenim pismima pozvali Vladu RH da odustane od suspenzije radnih i socijalnih prava.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom