SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiMOR: Korona-kriza najgora je svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rata

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

MOR: Korona-kriza najgora je svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rata

Ženeva, 7. travnja 2020. (ILO News),- COVID-19 pandemija katastrofalno utječe na radno vrijeme i prihode radnika, pokazuje novi izvještaj Međunarodne organizacije rada (MOR).

Kriza izazvana COVID-19 mogla bi za 6,7 posto smanjiti broj radnih sati u svijetu u drugom tromjesječju 2020., što odgovara broju od 195 milijuna izgubljenih radnih mjesta s punim radnim vremenom (uz 48-satni radni tjedan); za Europu taj broj iznos 7,8 posto odnosno 12 milijuna radnika zaposlenih s punim radnim vremenom, pokazuje novi izvještaj Međunarodne organizacije rada (MOR).

Tržište rada zahvatila je u vrijeme pandemije koronavirusa "najteža kriza nakon Drugog svjetskog rata" jer je 1,25 milijarda radnika izloženo povećanom riziku otpuštanja ili smanjenja plaće, upozorava Međunarodna organizacija rada (ILO).

Ti teški gubici radnih mjesta osobito se očekuju u zemljama s dohotkom malo višim od prosjeka (100 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom), što znatno premašuje učinke financijske krize u 2008.-09. Najugroženiji sektori su sektori pružanja usluga smještaja i prehrane, proizvodnja, maloprodaja te administrativne aktivnosti.

MOR upozorava kako će mogući porast nezaposlenosti u svijetu tijekom 2020. uvelike ovisiti o daljnjem tijeku događaja i o mjerama politike te napominje kako postoji veliki rizik da će konačna brojka biti znatno viša od prvotne MOR-ove procjene o 25 milijuna izgubljenih radnih mjesta.

- Radnici i tvrtke suočavaju se s katastrofom, i u razvijenim zemljama i u onima u razvoju. Moramo djelovati brzo, odlučno i zajedno. Prave, hitne, mjere mogu činiti razliku između opstanka i kolapsa, izjavio je glavni direktor MOR-a Guy Ryder.

Čak 81 posto radnika na globalnoj razini pogođeni su potpunim ili djelomičnim zatvaranjem radnih mjesta.

Novi MOR-ov izvještaj o utjecaju COVID-19 na svijet rada, koji ovu krizu opisuje kao "najgoru svjetsku krizu nakon Drugog svjetskog rata“, dopunio je raniji izvještaj iz ožujka sektorskim i regionalnim informacijama o učincima ove pandemije. Prema novoj studiji, 1,25 milijardi radnika zaposlena je u sektorima koji su označeni kao sektori visokog rizika od „drastičnih i razornih“ povećanja otkaza i smanjenja plaća i sati rada. U posebnom su riziku radnici u neformalnom sektoru, kojih je na globalnoj razini oko dvije milijarde.

MOR ističe kako su nužne dalekosežne, integrirane mjere politika, koje su usredotočene na četiri stupa: podrška tvrtkama, zapošljavanju i prihodima; poticanje ekonomije i radnih mjeta; zaštita radnika na radnim mjestima; te socijalni dijalog između vlada, sindikata i poslodavaca kako bi se pronašla rješenja.

- Ovo je najveći test međunarodne suradnje u zadnjih više od 75 godina. Ako jedna zemlja podbaci, svi smo podbacili. Moramo pronaći rješenja koja će pomoći svim dijelovima našega globalnog društva, posebno onima koji su najranjiviji ili onima koji ne mogu pomoći sami sebi.
Odluke koje donesemo danas izravno će utjecati na daljnji tijek krize a tako i na živote milijarde ljudi. Pravim mjerama možemo ograničiti utjecaj krize i ožiljke koje će ostaviti. Cilj nam mora biti izgradnja novih sustava koji su sigurniji, pravedniji i više održivi od onih koji su dopustili da se ova kriza dogodi, rekao je Ryder.


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom