SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiPrvo je EK ukrotila Njemačku, sada će i Austriju: NE zakonu koji udara na dječji doplatak gastarbajtera

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Prvo je EK ukrotila Njemačku, sada će i Austriju: NE zakonu koji udara na dječji doplatak gastarbajtera

Bruxelels, 29. listopada 2018. (tportal.hr) - Europska komisija najavila je postupak protiv Austrije zbog zakona kojim bi se omogućila isplata smanjenog dječjeg doplatka za radnike ostalih zemalja Europske unije u Austriji, a čija djeca žive u domovinama roditelja, javljaju austrijski mediji u nedjelju.

'Čim zakon stupi na snagu Europska komisija će poduzeti određene korake i ostvariti svoje pravo zaštite ugovora EU', rekao je glasnogovornik Europske komisije Christian Wigand za austrijski dnevnik Kurier.

Time je Europska komisija ponovila svoje stajalište kako u slučaju Austrije tako i u slučaju Njemačke, gdje je ovakav zakon također bio razmatran, da se različita visina dječjeg doplatka ovisno o zemlji porijekla roditelja tj. djeteta, kosi s načelima Europske unije o zabrani diskriminacije.

Povjerenica komisije za socijalna pitanja Marianne Thyssen je u nekoliko navrata tijekom procedure donošenja zakona u Austriji upozorila da on neće biti sukladan pravu EU i najavila da će komisija poduzeti korake.

'Niti jedan radnik ne smije biti diskriminiran na temelju svog državljanstva', rekla je Thyssen.

Austrijski parlament je u srijedu navečer glasovima vladajuće narodnjačko-slobodnjačke koalicije izglasao sporni zakon koji je bio i dio predizbornog obećanja vladajućih.

Austrija bi primjenom ovog zakona, prema nekim procjenama, uštedjela 114 milijuna eura. Zakon predviđa da se isplata dječjeg doplatka za djecu onih radnika čije djeca žive u zemlji porijekla roditelja, prilagodi troškovima života u dotičnoj zemlji.

To bi ponajprije pogodilo radnike onih zemalja u kojima je standard niži nego u Austriji kao što su primjerice Mađarska, Rumunjska ili Hrvatska.

Austrijska vlada je već polazila od toga da će zakon naići na zapreke.

'Posljednju riječ u ovom procesu ima Europski sud', rekla je austrijska ministrica obitelji Juliane Bogner-Strauss (Austrijska narodna stranka).

Austrijski mediji pišu i o tomu da bi, ako bi se isti princip primjenjivao i na umirovljenike, dakle da se austrijske mirovine prilagode mjestu boravka umirovljenika, to moglo pogoditi mnoge austrijske i njemačke umirovljenike koji žive ili veći dio godine provode u nekoj od toplijih i jeftinijih EU zemalja.

 

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE
NE ZNAM