SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiSindikati bez granica

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikati bez granica

Obrežje, 29. travnja 2015. - Uoči Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) i Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) sastali su se na tradicionalnom susretu „Sindikati bez granica“ na zajedničkom graničnom prijelazu Obrežje. Tom su prilikom predsjednici  SSSH i ZSSS-a Mladen Novosel i Dušan Semolič potpisali i Zajedničku izjavu o poreznoj pravednosti.


Naime, procjenjuje se da stopa utaje poreza u Europi iznosi gotovo 20 posto bruto domaćeg proizvoda. U 2013. godini obujam neprijavljene ili sive ekonomije u Europi iznosio je 18-19 posto bruto domaćeg proizvoda. U Hrvatskoj, prema nekim procjenama, udio sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu iznosi 30 posto, dok u Sloveniji između 14 i 19 posto.

Svaki euro neplaćenog poreza oduzet je osnovnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje te socijalnim pravima!

Zbog tih će razloga Savez slobodnih sindikata Slovenije i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, među ostalim, podržati zahtjev Europske konfederacije sindikata da se u svim zemljama članicama Europske unije uvede porez na financijske transakcije, te pozivaju Vladu Republike Hrvatske i Vladu Republike Slovenije da podrže uvođenje tog poreza.

 


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom