SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiNOVO: Prekograničnim i upućenim radnicima omogućen prelazak granica unutar EU

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

NOVO: Prekograničnim i upućenim radnicima omogućen prelazak granica unutar EU

Bruxelles, 30. ožujka 2020. – Europska komisija objavila je danas Smjernice u vezi slobodnog kretanja radnika za vrijeme epidemije COVID-19 (C(2020)2051) kojima se nastoji urediti da mobilni radnici, posebno oni u djelatnostima koji su identificirane kao one od kritične važnosti, mogu doći do svojih radnih mjesta.

U Komunikaciji Europske komisije navodi se kako bi države članice trebale dozvoliti i omogućiti prelazak granice prekograničnim radnicima u bitnim djelatnostima koje su nabrojane u točci 2. dokumenta. Komisija također potiče države članice da uspostave posebne olakšane i ubrzane procedure kako bi omogućili jednostavan prolazak pograničnim i upućenim radnicima (npr. kroz posebno označene prijelaze za takve radnike ili posebne naljepnice). Postoji i uputa o zdravstvenim pregledima koji ne mogu biti različiti od onih koji se provode na državljanima koji prelaze granicu.

Za pogranične i upućene radnike u točci 7. navedeno je da bi države članice trebale dozvoliti njihov daljnji prelazak granica k njihovom radnom mjestu ako je rad u njihovom sektoru i dalje dozvoljen u državi primateljici.

Smjernice su objavljene u kontekstu sve većeg broja država članica koje uvode kontrole na granicama, čime se stvaraju velike gužva uz duga čekanja onih koji svakoga dana moraju prelaziti granicu kako bi došli do svojih radnih mjesta. Komisija u Smjernicama također adresira problem s kojima se suočavaju sezonski radnici.

Komisija je najavila kako će konzultirati Tehnički odbor za slobodu kretanja radnika kako bi se identificirale najbolje prakse za prekogranične i sezonske radnike, a koje bi se mogle proširiti na sve države članice i koje radnicima omogućuju obavljanje ključnih djelatnosti bez smetnji. 

Foto: Pixabay

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom