SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiSocijalna zaštita za sve

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Socijalna zaštita za sve

Zagreb, 24. rujna 2019. – Tijekom drugoga dana europske konferencije Europske konfederacije sindikata (ETUC) „SociAll – socijalna zaštita za sve“ na visokoj razini o socijalnoj sigurnosti raspravljalo se  o primjerenoj i učinkovitoj socijalnoj zaštiti u odnosu na ekonomske i fiskalne perspektive, regulativnim shemama za mirovine i financijske okvire: oblikovanju pravednosti, učinkovitosti, primjerenosti i transparentnosti, provedbi Preporuke o pristupanju socijalnoj zaštiti za radnike o samozaposlene, te osmišljavanju i financiranju socijalne zaštite za sve na europskoj razini.

Bilo je zanimljivim komentara, no, kako se moglo čuti, svima nam je jasan cilj, želimo socijalnu zaštitu i mirovinski sustav koji je primjeren, uključiv i učinkovit.

Razgovaralo se i o tome kako je cilj starosne mirovine život u dostojanstvu. Ne samo preživljavanje, već život koji je dostojan življenja. To svakako znači i više nego samo uklanjanje siromaštva, a, opet, to zahtijeva dobra radna mjesta, te mogućnost da se uplaćuje u sustav na način da kada se jednom umirovimo od toga imamo i koristi. Trebamo i druge sustave potpore koji će omogućiti život u dostojanstvu.

Pričalo se i o tome kako je vrijeme zaustavljanja socijalne nepravde. Uzlazna konvergencija, odnosno ulaganje u sve aktivnosti koje su usmjerene na jačanje gospodarstva neke zemlje, nije samo cilj Europskog stupa socijalnih prava. Ona predstavlja potrebu za napretkom koja će obuhvatiti sve skupine.

Ukazivano je i na ulogu socijalnih partnera u jačanju socijalnog partnerstva, a spominjan je i Europski semestar i dostupni alati koje on nudi, a koji mogu nam pomoći u postizanju uzlazne konvergencije.

 

 


 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom