SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiSSSBiH protiv izmjena Zakona o radu: Dokle više?!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSBiH protiv izmjena Zakona o radu: Dokle više?!

Sarajevo, 27. srpnja 2020. - Pod motom "Dokle više?!" Savez samostalnih sindikata BiH danas je u Sarajevu organizirao prosvjednu šetnju zbog namjere Vlade Federacije BiH da izmijeni Zakona o radu čime, među ostalim, želi potpuno smanjiti prava radnika i dati ekskluzivno pravo poslodavcima da samostalno odlučuju o sudbini zaposlenih tijekom bilo kakvih izvanrednih okolnosti, kao što je npr. pandemija COVID-19.

Iako je sindikalna strana u više navrata posljednjih mjeseci pokušala utjecati na odustajanje od predloženih mjera, objašnjavajući kako vrijeme pandemije nije trenutak da se izmijeni bilo koji krucijalni dio radnog zakonodavstva, te kako je neprihvatljivo da sav teret krize ide preko radnika, Vlada je spomenuti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu, ipak, uputila u parlamentarnu proceduru. Koliko im je stalo do toga da se takav sraman Zakon usvoji govori činjenica da su zahtijevali da se o njemu raspravlja po hitnoj proceduri na sjednici zakazanoj za 28. srpnja 2020. godine.

Foto: Screenshot

Više na:
https://www.facebook.com/Savez-sindikata-BiH

Iz medija:

Šatorović najavio protestnu šetnju: Radnici su svakako robovi, ali uz Vladine izmjene to bi bilo i ozakonjeno _oslobodjenje.ba

Sindikati: 517 hiljada radnika u Federaciji moglo bi postati dugme _n1info.com

Pismo potpore kolegicama i kolegama iz susjedstva uputio je i Savez samostalnih sindikata Hrvatske:

- Snažno osuđujemo zakonodavnu inicijativu vaše vlade kojom se namjeravaju suspendirati prava iz Zakona o radu kao i hitnu proceduru za donošenje takvih izmjena, bez istinskoga socijalnog dijaloga, te pozivamo vlasti da odustanu od takve namjere. Kriza izazvana Covid-19 ne smije se koristiti – niti privremeno – za potkopavanje ljudskih i socijalnih prava, a posebno ne sindikalnih i radničkih – na to su upozorili i visoki predstavnici i tijela Međunarodne organizacije rada i Vijeća Europe. Ustrajanje na takvoj inicijativi predstavljat će kršenje niza međunarodnih dokumenata na koje se vaša država obvezala, među ostalima konvencija Međunarodne organizacije rada i Europske konvencije o ljudskim pravima, kao i Europske socijalne povelje, navodi se, među ostalim, u pismo potpore SSSH.

Nažalost, sličnu namjeru imala je i Vlada Republike Hrvatske, no nakon naših upozorenja i upozorenja Europske i Međunarodne konfederacije sindikata, Vlada je ipak odustala od suspenzije radnih i socijalnih prava. Naš uspjeh u sprečavanju takve inicijative pokazatelj je presudne važnosti sindikata i koordiniranog djelovanja.


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom