SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiSSSH i ZSSS: „Sindikati bez granica“ – vrijeme je za NAŠ oporavak

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH i ZSSS: „Sindikati bez granica“ – vrijeme je za NAŠ oporavak

Mokrice, 20. travnja 2017. - Predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) Mladen Novosel i Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič potpisali su ispred dvorca Mokrice (Slovenija) Zajedničku izjavu o plaćama: „Vrijeme je za NAŠ oporavak“, u kojoj pozivaju na promicanje i ubrzano ostvarivanje prava radnika, ponajprije većih plaća, što uključuje i pregovore o sklapanju kolektivnih ugovora. 

- Više novca u džepovima hrvatskih i slovenskih radnika nije dobro samo za radnike - dobro je i za stvaranje potražnje koja će postupno potaknuti gospodarstvo, što će rezultirati bržim rastom i pravednijom ekonomijom u obje zemlje. Snažno kolektivno pregovaranje i članstvo u sindikatu u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji najbolji je način za ostvarivanje većih plaća. Ono je alat rješavanja razlika u plaćama među muškarcima i ženama, kao i odustajanja od ugovora o radu s nula sati rada i od prekarnog rada. Sindikati u obje zemlje imaju veliku ulogu u pregovorima za više minimalne plaće, te za rast plaća općenito u poduzećima i lancima opskrbe,  zaključuje se, među ostalim, u Zajedničkoj izjavi o plaćama: „Vrijeme je za NAŠ oporavak“, potpisanoj u sklopu tradicionalnih susreta SSSH i ZSSS-a, uoči Međunarodnog praznika rada, „Sindikati bez granica“, koji se održavaju od 2007. godine.

- Bogatstvo koje nastaje u društvu uglavnom stvaraju radnici. Bogatstvo mora biti pravednije raspodijeljeno - ponajprije s većim plaćama - stoga zahtijevamo podizanje radničkih plaća. Ne slažemo se s tvrdnjama vlasnika kapitala kako sada nije vrijeme za podizanje radničkih plaća. Za njih nikada nije pravo vrijeme da radnici dobiju veće plaće, da umirovljenici dobiju pristojnu mirovinu - ni u vrijeme krize, ali ni u vrijeme gospodarskog rasta. Samo za rast svog bogatstva, za povećanje profita i smanjenje socijalnih i radnih prava ne priznaju vremenska ograničenja, rekao je Dušan Semolič.

- U vrijeme krize, kada je trebalo spasiti radna mjesta i samu tvrtku, radnici su se odricali i pristajali na smanjivanja mnogih materijalnih prava. Sada kada su stvoreni uvjeti za rast, od poslodavaca očekujemo vraćanje i povećanje tih prava. Svaki radnik treba primiti plaću dovoljnu za pristojan život i imati kvalitetno radno mjesto. Vrijeme je ja naš oporavak, rekao je Mladen Novosel.

Iz medija:

Sindikati Hrvatske i Slovenije zajedno za veće plaće _radiodalmacija.hr

Hrvatski i slovenski sindikati traže veće plaće _vijesti.hrt.hr

 

Podržavate li ubrzano podizanje dobi za umirovljenje iznad 65 godina:

da
ne