SSSH

PočetnaVijestiMeđunarodne aktivnostiZajednička izjava Međunarodne konfederacije sindikata i Međunarodne organizacije poslodavaca o pandemiji COVID-19

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Zajednička izjava Međunarodne konfederacije sindikata i Međunarodne organizacije poslodavaca o pandemiji COVID-19

Zagreb, 24. ožujka 2020. - Međunarodna konfederacija sindikata (MKS) i Međunarodna organizacija poslodavaca (MOP) objavili su Zajedničku izjavu o pandemiji COVID-19 u kojoj, među ostalim, napominju kako COVID-19 prijeti globalno zdravlju i životima radnika i poslodavaca, te stoga pozivaju na hitne akcije i spremni su podržati donositelje politika u svim njihovim naporima.

Zajedničku izjavu prenosimo u cijelosti:

- Ovo nije lokalni, već globalni izazov, na koji je potrebno odgovoriti globalno. Neophodna je hitna akcija međunarodnih organizacija. Došlo je vrijeme da vidimo reforme Ujedinjenih naroda na djelu. Potrebna je ojačana suradnja i koordinacija svih uključenih u multilateralni sistem. Međunarodna organizacija rada i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) su u središtu međunarodnih smjernica za upravljanje ovom pandemijom i određivanje kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih rješenja za pojedince, zajednice, države i regije.

Međunarodni monetarni fond, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, G7, G20, Svjetska banka i Regionalne banke za razvoj moraju osigurati ciljane, djelotvorne i dokazane mjere podrške za ekonomije koje moraju rješavati probleme zdravlja, ekonomije, zapošljavanja i socijalnih posljedica pandemije na radnike u svim sektorima ekonomije, uključujući samozaposlene i one koji rade privremeno, povremeno i neformalno, kao i sva poduzeća, posebice mala i srednja poduzeća (SME). Iz toga razloga su globalnoj ekonomiji potrebne hitne mjere i politike usmjerene na realnu ekonomiju. Na nacionalnoj razini, pozivamo UN rezidentne koordinatore da se ponajprije usmjere na Cilj održivog razvoja (SDG) 3, zajedno sa ciljem SDG 8 – Dostojanstven rad i ekonomski rast.

COVID-19 će također uzrokovati velike ekonomske i negativne posljedice po zaposlenost. Milijuni kompanija se suočavaju s opasnošću od propadanja, s teškim posljedicama po zaposlenost. Moramo reagirati brzo i odgovorno kako bi sveli na minimum socijalne i ekonomske posljedice. Moramo naći inovativna rješenja za mase radnika i poduzeća koji će se naći na udaru zbog otpornosti tržišta rada, podrške i prilagođavanja u svrhu ograničenja stope nezaposlenosti i gubitka prihoda uzrokovanih izbijanjem pandemije Covid-19.

Međunarodna organizacija poslodavaca (MOP) i Međunarodna konfederacija sindikata (MKS) i njihove članice ostaju solidarni s vladama, te naglašavaju hitnost potrebe za socijalnim dijalogom na nacionalnoj i multilateralnoj razini sa svrhom donošenja mjera za ublažavanje negativnih posljedica.

Pozivamo na hitne akcije u sljedećim ključnim oblastima:

• Kontinuitet poduzeća, osiguranje prihoda i solidarnost su ključni za sprečavanje širenja pandemije i zaštitu života i sredstava za život i izgradnja otpornih ekonomija i društava. Iz tog razloga su globalnoj ekonomiji potrebne hitne mjere i politike usmjerene na realnu ekonomiju, radnike i poduzeća, posebice mala i srednja poduzeća (SME). Potrebna je suradnja između vlada da se prekid u lancu snabdijevanja medicinskim proizvodima, hrani i drugim esencijalnim proizvodima svede na minimum.

• Naglašavamo, najsnažnije što možemo, važnu ulogu socijalnog dijaloga i socijalnih partnera za kontrolu virusa na radnim mjestima i šire, ali je također bitno izbjeći kratkoročne i srednjoročne masovne gubitke radnih mjesta. Potrebna je zajednička odgovornost prema dijalogu u svrhu jačanja stabilnosti.

• Koordinacija politika i dosljednost su ključni. Ujedinjeni narodi, a posebiceo SZO, moraju uzeti u obzir potrebu da se zaštite zaposlenost i prihod jačanjem mjera socijalne zaštite, kako tijekom rješavanja problema pandemije tako i tijekom uspostave osnova za zapošljavanje i stvaranja ekonomskih uslova za oporavak, a moraju također uvažiti i ključnu ulogu MOR-a, te surađivati na pronalaženju rješenja za socijalne i ekonomske posljedice krize uzrokovane pandemijom COVID-19.

• Snažni i funkcionalni zdravstveni sistemi su ključni za borbu protiv pandemije. Organizacije poslodavaca i radnika (pod rukovodstvom MOP i MKS) pozivaju vlade da odmah upotrijebe sve moguće resurse, a mi smo spremni da podržimo Vlade da učinkovito koriste zdravstvene ustanove i resurse, posebice u onim područjima gdje su zdravstveni sistemi slabi ili gdje se pandemija naročito brzo širi.

• MOR-ova Stogodišnja deklaracija o budućnosti rada, donesena 2019. godine, sadrži ključne elemente koji predstavljaju osnovu za dugoročan i održiv odgovor na pandemije, uključujući COVID-19.

Ukratko, moraju se poduzeti svi koraci da se pomogne radnicima i poduzećima da prežive ovu krizu, da radnici sačuvaju radna mjesta, da se radnici zaštite od nezaposlenosti i gubitka prihoda, te da se olakšaju financijski gubici. MOP i MKS su posvećeni i spremni da podrže donosioce politika u svim njihovim naporima.

Zajednička Izjava Međunarodne organizacije poslodavaca i Međunarodne konfederacije sindikata o pandemiji COVID-19 _eng
 

Vezano:

Otvoreno pismo šefovima država i vlada iz zemalja G20 _eng

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom