SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnosti2017. - godina većih plaća za sve

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

2017. - godina većih plaća za sve

Zagreb, 23. prosinca 2016. - Europski sindikati dogovorili su borbu za veće plaća europskim radnicima 2017. godine.

“Vrijeme je za naš oporavak”, kazao je glavni tajnik ETUC-a Luca Visentini. “Profiti i plaće menađera odavno su se oporavili od krize, ali plaće radnika još se uvijek nisu vratile na one razine prije krize. Svaki treći radnik jedva spaja kraj s krajem.”

Europska konfederacija sindikata (ETUC), na sjednici Izvršnog odbora održanog 14. I 15. prosinca 2016. godine, odlučila je u 2017. godini pokrenuti kampanju za povećanje plaća za sve europske radnike.

ETUC i nacionalne sindikalne središnjice odlučile su:

  • boriti se za povećanje plaća europskim radnicima tijekom čitave 2017.;
  • zagovarati povećanje plaće koje je u potpunosti opravdano kako bi se suzbile nejednakosti i siromaštvo uz rad, te generirao rast i oporavak za sve;
  • kako će više novaca koje radnici mogu trošiti pokrenuti gospodarstvo puno učinkovitije od mjera koje se trenutno provode, kao što su rezovi poreza I javne potrošnje, te će dati poticaj i biznisu I radnicima.


“Zahtijevat ćemo veće plaće gdjegod je moguće. Najučinkovitiji način ostvaranja većih plaća je kroz kolektivno pregovaranje sindikata i poslodavaca, ali tražit ćemo minimalne plaće i ondje gdje se ne vodi kolektivno pregovaranje.“, kazala je konfederalna tajnica ETUC-a Esther Lynch.

ETUC tvrdi kako bi Europska unija i nacionalne vlade trebale poticali povećanje plaća kroz kolektivno pregovaranje kao sredstvo poticanja rasta, te činiti više na promicanju pregovora sindikata i poslodavaca.

ETUC će zajedno s europskim sektorskim sindikatima i nacionalnim središnjicama istražiti razlike u plaćama diljem Europe, uključujući zaostajanje plaća u odosu na produktivost, tvrtke koje zadržavaju izrazito visoke udjele profita za sebe umjesto da profit dijele s radnicima kroz veće plaće, tvrtke koje imaju izrazito velike razlike u plaćama između onih na vrhu i niže plaćenih radnika, nepravedne razlike u plaćama među sektorima u različitim zemljama, i zemlje s posebno niskim minimalnim plaćama ili nepravednim izuzećima iz plaćanja minimalne plaće.

“Svi radnici zaslužuju veće plaće, a nekima je potreban veći rast plaća kako bi se smanjio jaz između bolje plaćenih i onih s niskim plaćama.”, dodala je Esther Lynch.

“Strpljenje radnika je pri kraju. Europi je potreban oporavak za sve, ne samo za one koji su već bogati.“, upozorio je Luca Visentini.

Kampanja „Europa treba veće plaće“ šira je, zajednička europske kampanja koja uključuje i strategiju za povećanje niske i minimalne plaće koja je nužna kako bi se postigao cilj općeg rasta plaća, potaknuo rast, smanjile razlike u plaćama i ukinulo siromaštvo. U tu svrhu je na nedavnoj sjednici Izvršnog odbora ETUC-a usvojena Rezolucija „ETUC-ova kampanja za veće plaće“, što proizlazi kao obveza iz dokumenta iz lipnja 2012. „Socijalni ugovor za Europu“ i zaključaka Kongresa u Parizu iz 2015.

ETUC je posvećen promicanju plaća i povećanja udjela plaća u Europi, te poticanju oporavka kupovne moći plaća, kroz snažniju zajedničku sindikalnu politiku plaća i jaču koordinaciju i podršku kolektivnom pregovaranju. U previše država zakonski regulirana minimalna (22 države članice EU imaju minimalnu plaću kroz zakone ili proširenjem odredbi KU koji se odnose na minimalnu plaću) plaća je preniska, slabo se provodi i nepravedno oporezuje.   
       
Predsjedništvo V SSSH jednoglasno je podržalo kampanju ETUC-a, a SSSH će svoje aktivnosti i zahtjeve za povećanje minimalne plaće u RH, kao i plaća općenito, temeljiti na načelima i zahtjevima ETUC-ove strategije.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom