SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiAmandmani na pojedine članke prijedloga mirovinskih zakona

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Amandmani na pojedine članke prijedloga mirovinskih zakona

Zagreb, 3. prosinca 2018. - Uoči drugog čitanja zakona iz paketa mirovinskih zakona, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikati i Matice hrvatskih sindikata dijelili su zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskom saboru amandmane na pojedine članke prijedloga zakona, koje su ranije uputili  klubovima zastupnika i nezavisnim zastupnicama i zastupnicima.


- Nakon što je Vlada prošli petak održala sjednicu i uputila set mirovinskih zakona u drugo čitanje u Hrvatskome saboru imali smo svega par dana za predlaganje amandmana na taj set zakona.
Sindikalne središnjice i dalje ostaju kod zahtjeva da se radi do 65. godine, jer rad do 67., koji Vlada predlaže od 2033. godine, neće biti moguć. Navodno popuštanje Vlade u smislu penalizacije-umanjenja prijevremene mirovine nije nikakvo popuštanje, jer Vlada ostaje kod stava da se svima koji odlaze u prijevremenu mirovinu određuje isto umanjenje polaznog faktora 0,30, neovisno idete li u prijevremenu mirovinu s 30 ili 40 godina radnoga staža. Bit ćete jednako kažnjeni.
Ovaj prijedlog zakona je poruka svim sadašnjim radnicima u Hrvatskoj kako su oni nužan trošak koji izdvajaju u mirovinski fond za nekog drugog, a, na žalost, ne za sebe. Poruka je budućim umirovljenicima da su u Hrvatskoj nepotrebni trošak, jer ako je nekome cilj 2040. godine smanjiti trošak u mirovinskom fondu za 11 milijardi kuna, tada Vladi nije u interesu da hrvatski umirovljenik može živjeti od svoje mirovine. To nije socijalna poruka, to nije ljudska poruka, to je profitna poruka,
rekao je tom prilikom za Media servis predsjednik SSSH Mladen Novosel.
 

 

 

 

 

 Više fotografija potražite na Facebook stranici SSSH

Prilog iz Dnevnika HTV-a 1 o saborskoj raspravi i akciji SSSH, NHS-a i MHS-a pogledajte OVDJE (početak 7. minute)

 

Raspravu u Hrvatskome saboru možete pratiti uživo na:

Hoćete li potpisati za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za umirovljenje?

DA
NE
RAZMIŠLJAM