SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiBrnardić o izmjenama Zakona o radu: Tražit ćemo radno vrijeme po mjeri čovjeka

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Brnardić o izmjenama Zakona o radu: Tražit ćemo radno vrijeme po mjeri čovjeka

Zagreb, 26. rujna 2020. –  Predstojeće izmjene Zakona o radu bile su tema emisije Točna na tjedan N1 Televizije u kojoj je radničke interese zastupala Sunčica Brnardić, pravna savjetnica za radna i socijalna prava SSSH. Stajališta poslodavaca zastupala je koordinatorica rada Udruge Glas poduzetnika Maruša Stamać.

- Svaki put kada se mijenjao Zakon o radu, mijenjao se na štetu radnika. Nemamo razloga sada očekivati drukčije. Uvijek su se omjeri mijenjali na način da se povećavao manevarski prostor poslodavaca za ono što mogu raditi, a država se izmicala iz nadzora. Postoji i krizni moment, te vjerujemo da će poslodavci i Vlada htjeti to iskoristiti kako bi nametnuli određene promjene u smjeru fleksibilizacije i deregulacije radnog prava. Radi se o promjenama koje se već dugo zagovaraju, no moramo vidjeti kojeg će biti intenziteta, rekla je, među ostalim, Brnardić.

Govoreći o radnome vremenu, podsjetila je na prošlogodišnje istraživanje SSSH koje je ukazalo upravo na veliki problem radnog vremena u Hrvatskoj.

- Zakonske odredbe koje se odnose na nejednaki raspored radnog vremena i preraspodjelu rada naprosto su nečitljive, te je lako neplatiti prekovremeni rad. Mi ćemo tražiti vraćanje okvira radnog vremena u normalno radno vrijeme gdje radnik zna koliko radi, gdje se poštuje ugovoreno vrijeme, gdje se poštuje njegovo slobodno vrijeme i koje je, zapravo, radno vrijeme po mjeri čovjeka, a ne poslodavca.

Emisiju u cijelosti pogledajte na:
U TNT-u žestoko oko rada od kuće: Tko će platiti režije? _n1info.com

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom