SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiBrnardić: Vlast opslužuje poslodavce

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Brnardić: Vlast opslužuje poslodavce

Zagreb, 5. listopada 2020. - Novinarka portala portalnovosti.com Mirna Jasić Gašić postavila je savjetnici za radno i socijalno pravo SSSH Sunčici Brnardić četiri pitanja vezana uz dosadašnje i predstojeće izmjene Zakona o radu, olakšavanje otkazivanja ugovora o radu na neodređeno vrijeme, rad na određeno vrijeme, te regulaciju radnog vremena.

U nastavku pročitajte odgovore.
 

Poslodavci tvrde da bi izmjenama Zakona o radu, tj. olakšavanjem otkaza ugovora na neodređeno bio smanjen rad na određeno?

Riječ je o poznatom spinu. Velik udio rada na određeno posljedica je toga što poslodavci ne poštuju zakon prema kojem je takvo zapošljavanje dopušteno samo ako je unaprijed jasno zašto radni odnos treba završiti određenim datumom, npr. završetkom projekta. Zapošljavanje na određeno naprosto je puno povoljnija opcija za poslodavca te se rad na određeno može smanjiti samo smanjenjem te povoljnosti. Jedan od naših prijedloga je uvođenje prava na otpremninu i za radnike kojima istekne ugovor na određeno. Ideja da bi fleksibilizacija i olakšavanje otkazivanja doprinijeli smanjivanju rada na određeno je ne samo deplasirana, nego još jedan korak ka produbljivanju prekarnosti na tržištu rada.

Zašto niti jedna izmjena ZOR-a nije išla u smjeru poboljšanja radničkih prava?

Svakako se radi o globalnom trendu, ali treba imati na umu da imamo i ministra rada koji kao cilj nadolazećih izmjena ističe povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Riječ je prije svega o snažnim, dobro organiziranim poslovnim interesima i vlastima koje ih u najboljem slučaju opslužuju, a u realitetu se i identitetski poklapaju s njima.

Zar već sada nismo država s prevelikim brojem ugovora o radu na određeno?

Dapače, s 25 posto takvih ugovora već smo nekoliko godina u europskom vrhu. Nemam iluzija da će se Vlada voditi dobrim javno-političkim praksama ili da će balansirati između interesa radnika i poslodavaca. Mislim da će i ovog puta biti ključno što ćemo kao radnička strana uspjeti spriječiti, ali i što ćemo uspjeti staviti na stol.

Poslodavci žele ukinuti i evidenciju radnog vremena, iako radnici već imaju prekovremenih sati koji nisu plaćeni?

Poslodavci bi da u organizaciji radnog vremena ne postoje nikakva ograničenja te da radnici nemaju nikakva prava oko toga kada i koliko rade. U zakon treba unijeti rješenja kojima će biti onemogućeno falsificiranje broja sati, ali i omogućiti da evidencije doista služe svojoj svrsi, a to je kontrola inspekcija, ali i utvrđivanje koliko je radnik/ca radio/la i na koliku plaću s obzirom na to ima pravo.

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom