SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiCro kartica – neprovediva

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Cro kartica – neprovediva

Zagreb, 9. siječnja 2020. - Vlada je na sjednici, održanoj 18. prosinca, donijela Odluku o uvođenju mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Hrvatskoj tj. uvođenju Hrvatske turističke kartice ili tzv. Cro kartice, a stupila je na snagu 21. prosinca prošle godine. 

Prema Odluci poslodavci će svakom zaposlenom moći isplatiti turistički vaučer do visine neoporezivih 2,5 tisuća kuna.

Pravo na isplatu naknade za podmirivanje troškova ugostiteljskih i turističkih usluga namijenjenih odmoru imaju sljedeće fizičke osobe zaposlene u RH:

  • radnici koji u radnom odnosu obavljaju određene poslove za poslodavca temeljem zaključenog ugovora o radu na određeno ili neodređeno vrijeme, sukladno posebnom propisu kojim se uređuju radni odnosi;
  • obrtnici koji obavljaju djelatnost registriranu sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje obrta;
  • djelatnici slobodnih zanimanja koji su po toj osnovi obvezno osigurani prema propisima kojima se uređuju obvezna osiguranja, a kojima su to osnovne djelatnosti i koji su po toj osnovi upisani u registar obveznika poreza na dohodak ili obveznika poreza na dobit i
  • poljoprivrednici koji obavljaju djelatnost poljoprivrede i šumarstva.

Platnim instrumentom, u smislu te Odluke, smatra se platežna kartica, komercijalnog naziva Hrvatska turistička kartica, koja korisniku omogućava plaćanje roba i/ili usluga preko prodajnog mjesta poslovnih subjekata koji mogu prihvatiti karticu kao platni instrument za bezgotovinsko plaćanje robe i/ili usluga, a u skladu s Odlukom.

ODLUKA O UVOĐENJU MJERE ZA POTICANJE POTROŠNJE U UGOSTITELJSTVU I TURIZMU U REPUBLICI HRVATSKOJ_nn.hr

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, rekao je za portal novosti kako nova porezna mjera, odnosno Cro kartica, neće biti od koristi za radnike.

- To je populistička mjera koja je usvojena kako bi lijepo zvučala u javnosti, ali u praksi niti je dobra niti provediva. Zaista bi je mogao iskoristiti vrlo mali broj radnika. Takvi bi izvan sezone morali imati mogućnost korištenja godišnjeg odmora, a također jako dobro znamo da iznos od 2.500 kuna nije dovoljan za godišnji odmor. Koliko je radnicima prihvatljivo da naknadu za korištenje godišnjeg odmora ne dobiju u novcu, kao što je to po pravilu do sada ugovarano?, napomenuo je.

Dodao je kako nova mjera mora biti regulirana nekim aktom poslodavca i da nikome, pa ni radniku, ne može biti nametnuta, te kako Gospodarsko-socijalno vijeće već godinu i pol nije u funkciji pa sindikati kao socijalni partneri nisu imali nikakav utjecaj na donošenje nove mjere.

Više na:
Cro kartica – neprovediva _portalnovosti.com

Vezane vijesti:
Uvodi se Cro kartica: Umjesto prosječne neoporezive neto plaće – neporezivih 2,5 tisuća kuna _faktograf.hr

 

 

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom