SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiDa dobijete posao važna je podobnost, to sposobne tjera van

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Da dobijete posao važna je podobnost, to sposobne tjera van

Zagreb, 25. srpnja 2018. (n1info.com/SSSH) - Sabor je nedavno usvojio izvješće pučke pravobraniteljice Lore Vidović. U ovogodišnjem izvješću upadaju u oči, iako se o njima piše godinama, radnopravni odnosi i uopće status radnika.

Različiti su primjeri kršenja prava radnika, bez obzira radi li se o javnom ili privatnom sektoru: neisplata prekovremenog rada, neisplata plaća, nemogućnost korištenja godišnjeg odmora, svakako zlouporabe ugovora na određeno vrijeme.

Kaže da je sigurnost radnog mjesta sigurno snažnija u javnom sektoru, ali to ne znači da je on imun na kršenja radnih prava ili diskriminaciju. Kao primjer navodi neisplatu prekovremenih sati, ali često jako loše odnose. Ono što ne stoji, a što mediji često potenciraju, jest nazivanje svih koji rade u javnom sektoru uhljebima.

Vidović je u Izvješću spomenula da su radnopravni odnosi i položaj radnika jedan od uzroka iseljavanja, pri čemu se ne radi nužno o visini plaće kao prvom, glavnom ili jedinom uzroku iseljavanja, nego odnos prema radniku, od kršenja prava do atmosfere mobinga.

"I više od toga, zbog šire atmosfere u društvu koja nije pretjerano pozitivna. Netko tko može imati veću plaću u inozemstvu i time osigurati bolji standard sebi i obitelji, to će učiniti prvom prilikom. Najčešće govorimo o visokoobrazovanima, ali i mnogima koji imaju srednju stručnu spremu i sposobni su majstori. Ono što često čujemo, pogotovo u lokalnim zajednicama, jest da nema šanse da netko dobije posao, ako nije u političkoj stranci. To govore vrlo otvoreno, o tome govore i poslodavci, pa i u javnom sektoru. Koja god stranka bila na vlasti u mjestu gdje tražite posao, u njoj morate biti ako ga želite i dobiti. To je, nažalost, abeceda. Ako ste pri tome rođak ili kum, to ne odmaže. Dakle, gleda se politička podobnost, a naravno da to ljude koji imaju sposobnosti i ne žele s time imati veze, tjera da odu van", kaže Vidović.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

 

 

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE
NE ZNAM