SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiDan Sindikata EKN-a Hrvatske

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Dan Sindikata EKN-a Hrvatske

Topusko, 11. rujna 2017. – Već tradicionalno, nakon godišnjih odmora, u Topuskom su se proteklog vikenda okupili EKN-ovci kako bi obilježili Dan Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske. U opuštenoj atmosferi, 300-tinjak EKN-ovaca cjelodnevno se družilo i razmjenjivalo iskustva, a odmjerili su i snage u malome nogometu, stolnome tenisu, odbojci, pikadu, kuglanju i potezanju užeta. 

 

 

 

 

 

 

Posebice je bio zanimljiv mali nogomet, jer su se EKN-ovcima prvi puta u igri pridružile kolege iz Sindikata naftnog gospodarstva (SING) koje su u finalu izgubile od kolega iz Saponije. Treće je mjesto zauzela ekipa Petrokemije.


U potezanju užeta prvo je mjesto zauzela ekipa Vetropack straže, drugo ekipa Hidroizolacije Katran, a treće ekipa Lipik Glasa.

 

 

 

 

 

 

 


U odbojci je prvo mjesto osvojila ekipa Saponije 1, drugo Plinare Pula, a dok je treće osvojila ekipa Saponije 2.

Ekipa Saponije 1 bila je vodeća i u kuglanju, dok je drugo mjesto pripalo PetroLipiku, a treća Lukaps-Cedeviti.

 

 

 

 

 

 

 


U stolnome tenisu najbolji je bio Goran Pavlenić, a slijede ga Darko Tepeš i Davor Heineman. U drugoj pojedinačnoj disciplini - pikadu prvo je mjesto zauzeo Martin Šalković, drugo Alenka Golubić, a treće Ervin Drenški.

Dane EKN-a službeno je otvorio v.d. predsjednika Sindikata EKN-a Hrvatske Željko Klaus, izrazivši, pritom, veliku zahvalnost prisutnima za obavljanje sindikalnog posla u sindikalnim podružnicama.

- U proteklih godinu dana Sindikat EKN-a nije imao previše dramatičnih situacija, nije bilo problema s neisplatom plaća, zatvaranjem tvornica, ali to ne znači da nije bilo puno posla.  Sklopili smo mnogo kolektivnih ugovora. Uglavnom smo zadržavali postojeća prava ili ih nešto podigli. Čekaju nas tri velike stvari – Ina, Imunološki zavod i Petrokemija. Siguran sam da ćemo to uspjeti odraditi i postići rezultate koji će na nas koliko-toliko zadovoljiti – rekao je Željko Klaus.

Otvaranju su prisustvovali i Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, te Zdenko Mučnjak, predsjednik Sindikata naftne djelatnosti (INAŠ).

Podsjećajući na kampanju SSSH Vrijeme je za naš oporavak – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta, te prvomajski prosvjed u Slavonskome Brodu, predsjednik SSSH je ustvrdio kako smo probudili javnost u kontekstu da se sada svakodnevno govori o iseljavanju i malim plaćama koje imaju radnici u Hrvatskoj.

- Ove nas jeseni čekaju brojne zajedničke aktivnosti i borbe. Kada je u pitanju Zakon o radu, vrijeme je da pokažemo zube, napravimo listu naših zahtjeva i poručimo kako Zakon o radu treba mijenjati, ali u korist radnika, a ne, uvijek, u korist nekih drugih. Imamo problema s Vladom i poslodavcima, ali došlo je vrijeme i za raščišćavanje problema koji se odnose na radnike koji nisu članovi sindikata, a koji koriste prava iz kolektivnih ugovora. Pokrenuli smo određene aktivnosti da se u Hrvatskoj uvede doprinos solidarnosti ili neki drugi oblik participacije radnika koji koriste prava iz kolektivnih ugovora, a ništa ne plaćaju za to.

S druge strane, u Hrvatskoj ima više od 350 sindikata koji nisu udruženi u niti jednu sindikalnu središnjicu, pa ćemo i taj dio pokušati raščistiti, jer ako sindikalna scena ne bude jedinstvena, ako se svi ne budemo borili za prava radnika, postavlja se pitanje, zašto se samo mi borimo, poručio je predsjednik SSSH.

 

Što, osim plaće, najviše utječe na vaše zadovoljstvo radnim mjestom:

Radno opterećenje koje ne ugrožava fizičko i psihičko zdravlje
Mogućnost učenja i napredovanja
Sigurnost radnog mjesta (vrsta ugovora)
Pravedno postupanje, poštivanje i mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka
Razumno i predvidljivo radno vrijeme