SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiDanas sastanak u Vladi o rezanju plaća u državnom i javnom sektoru

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Danas sastanak u Vladi o rezanju plaća u državnom i javnom sektoru

Zagreb,14. travnja 2020. - U Vladi će se danas precizirati set mjera usmjerenih prema smanjenju proračunskih izdataka u državnom i javnom sektoru koji idu na plaće i druga primanja zaposlenih. 

Na prošlotjednom neformalnom sastanku Vlade, sindikalnih središnjica i poslodavaca premijer Andrej Plenković pozvao je sindikate i poslodavce na solidarnost u krizi u koju smo ušli zbog pandemije koronavirusa.

Nastavno na temu, predsjednik SSSH Mladen Novosel za Jutarnji list je podsjetio kako je Vlada izdvojila milijarde za plaće više od 550.000 radnika u sklopu mjere očuvanja radnih mjesta.

- To je novac poreznih obveznika koji je usmjeren poslodavcima, a tko nadzire kako s njime postupaju? - pitao je Novosel i podsjetio da su sindikati tražili da se 4.000 kuna isplaćuje radnicima na tekuće račune, a ne poslodavcima jer dio njih isplaćuje minimalce, a razliku uzima sebi.

Kazao je i da je država puno dala privatnom sektoru, što smatra dobrim, ali ističe da treba vidjeti koliko su plaće pale u realnom sektoru, jer tek kad se to zna, može se tražiti solidarnost od učitelja, zdravstvenih radnika i drugih. Rekao je da se ne može govoriti o solidarnosti ako si poslodavci koji su tražili 4000 kuna za radnike isplaćuju managerske plaće i dividende.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom