SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiDobitnici Plave vrpce Vjesnika 2018.: Ronilac Andi Marović i Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Dobitnici Plave vrpce Vjesnika 2018.: Ronilac Andi Marović i Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije

Zadar, 4. prosinca 2018. (sph.hr/sssh) - Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2018. u pojedinačnoj konkurenciji je ronilac Andi  Marović (30) iz Komiže, dok je u momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2018. pripala Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića.

Posebno priznanje pripalo je legendarnome direktoru zadarske Tankerske plovidbe, Stanku Baniću i MB “Tijat“, najstarijem brodu iz flote Jadrolinije.

Svečana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika održana je sinoć, a prisustvovao joj je i predsjednik SSSH Mladen Novosel. Riječ je o nagradi koju je1966. utemeljio pjesnik i novinar Ratko Zvrko, u to vrijeme urednik pomorstva u političkom dnevniku Vjesnik. Likvidacijom Vjesnika 2012. godine, dodjelu Plave vrpce Vjesnika je preuzeo Sindikat pomoraca Hrvatske.

Ronilac Andi  Marović (30) iz Komiže je 17. i 18. lipnja ove godine u dva navrata  pozivan da na otvorenom moru zaroni, pronađe i  zatvori dvije rupe na oplati turskog teretnog broda Haksa (85 m) te tako spriječi njegovo potonuće. Haksa je prvi put počela tonuti 17. lipnja, 16 milja sjeverozapadno od otočića Jabuka, a Marović je u popodnevnim satima tog dana na 20 čvorova vjetra i 2 metra vala zaronio pod krmu havariranog broda kako bi aluminijskom pločom (10x15cm) zatvorio rupu veličine šake kroz koju je u strojarnicu prodiralo more. Već idućeg jutra, nakon poziva usred noći, Andi je ponovno zaronio te pronašao i zatvorio novu rupu na krmi Hakse, u čijoj je strojarnici već bilo četiri metra vode, a ispumpavali su je šibenski vatrogasci. U brodu je bilo 3.000 tona magnezita za luku Koper i 30 tona pogonskog goriva. Haksa je dotegljena u Brodotrogir gdje su obavljeni popravci.

Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića, dobila je Plavu vrpcu Vjesnika za iskazanu hrabrost, požrtvovnost i stručnost pripadnika šest vatrogasnih postrojbi i društava s tog područja prilikom gašenja požara na 40-metarskoj jahti „Kanga“, 7.rujna ove godine kod Pelješca. Posebno su se istaknula 17-orica vatrogasaca koja su ulazila u unutrašnjost jahte kako bi ugasili požar, jer je prijetila opasnost da vatra zahvati tankove s 40 tona dizelskog goriva. Prilikom gašenja, u eksploziji na Kangi, pretpostavlja se da se radilo o bocama za ronjenje, tri vatrogasca su lakše ozlijeđena. Na mjestu izbijanja požara je izmjerena temperatura od 680'C. Zbog dviju eksplozija i nesnosno visoke temperature vatrogasci su u dva navrata bili prisiljeni napustiti brod u plamenu, da bi se potom vraćali te uz velike napore uspjeli spriječiti da vatra zahvati četiri tanka s dizelom.

Fotogalerija by 057info.hr
 

Još o temi:

ODLUKOM ODBORA ZA DODJELU PLAVE VRPCE VJESNIKA Stanku Baniću i brodu Tijat Posebna priznanja _zadarskilist.hr

ČESTITKE! ‘Plava vrpca Vjesnika’ pripala županijskoj Vatrogasnoj zajednici _dulist,.hr

 

 

 

 

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.