SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiETUC poziva Komisiju da se zauzme za žene na prvoj liniji obrane od koronavirusa

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

ETUC poziva Komisiju da se zauzme za žene na prvoj liniji obrane od koronavirusa

Bruxelles, 5. svibnja 2020. - Službeni podaci Europske unije pokazuju kako više od 50 posto zaposlenih u djelatnostima koje su na prvoj crti u vrijeme koronakrize – skrb, čišćenje, službe povezane sa zdravstvom, zdravstvo, obrazovanje i osobne usluge su upravo žene.

U prve tri djelatnosti taj je postotak iznad 80 posto, dok žene čine 78 posto od ukupno 14,7 milijuna zdravstvenih radnika u Europi.

Europska konfederacija sindikata (ETUC) u današnjem priopćenju skreće pozornost na te podatke, dok Europska komisija razmatra provođenje mjera kojima bi se suzbio rodni jaz u plaćama koji u Europi iznosi 15 posto.

“Obvezujuće mjere za transparentnost plaća” jedno je od pet obećanja predsjednice Komisije Ursule Von Der Leyen za prvih sto dana njene Komisije.

Međutim, program rada Komisije koji je procurio u javnost pokazuje kako bi se taj plan mogao odgoditi ili se od njega potpuno odustati zbog straha od dodatnog „administrativnog opterećenja za tvrtke“.
Do preokreta dolazi zbog pritisaka poduzetničkog lobija koji koristi koronakrizu kako bi prisilio Komisiju da odustane od novoga zakonodavstva.

ETUC traži od Komisije da se odupre tom pritisku i nagradi žene koje ugrožavaju svoje živote na prvim linijama borbe s virusom i krizom.

- Žene čine ogromnu većinu radnika koja se skrbi, čisti i pomaže bolesnima, starijima i ranjivima za vrijeme ove krize. Odustajanje od mjera koje će odgovoriti na problem podcijenjenoga rada žena predstavljalo bi izdaju milijuna radnica koje su riskirale svoje živote kako bi drugi bili sigurni. Tražimo od povjerenika Europske komisije da se suprotstave lobistima koji cinično iskorištavaju koronakrizu, te tražimo da radnice dobiju nagradu koju zaslužuju. Ovo je ključan test za Komisiju predsjednice Von der Leyen. Danas više nego ikada radnice trebaju načelo jednake plaće iz osnivačkih ugovora EU-a koje se provodi u praksi, rekla je zamjenica glavnoga tajnika ETUC-a Esther Lynch.

Više informacija:

https://ec.europa.eu/knowledge4policy/sites/know4pol/files/key_workers_covid_0423.pdf

http://www.sssh.hr/hr/vise/medunarodne-aktivnosti-73/etuc-trazi-direktivu-o-transparentnosti-placa-4219

https://www.etuc.org/en/publication/covid-19-watch-etuc-briefing-notes

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom