SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiGospodarsko-socijalno vijeće o reviziji Direktive o upućenim radnicima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Gospodarsko-socijalno vijeće o reviziji Direktive o upućenim radnicima

Zagreb, 7. studenoga 2017. – U sklopu dnevnog reda 214. sjednice, članovi Gospodarskog-socijalnog vijeća (GSV) raspravljali su, među ostalim, o realizaciji Nacionalnog programa reformi (NPR) za 2017. Socijalni partneri su ponovo izrazili nezadovoljstvo zbog neuključivanja u proces izrade propisa. Predstavnici SSSH posebno su istakli kako su, primjerice, iz medija  saznali da se cjelovita mirovinska reforma ipak planira provesti tijekom sljedeće a ne ove  godine, a na sjednici GSV-a da će zakon o stažu osiguranja s povećanim  trajanjem (tzv. beneficirani radni staž) ići u proceduru u prosincu ove godine. NPR-om je predviđeno ukidanje oko 50 posto sadašnjih radnih mjesta s beneficiranim radnim stažom, a socijalni partneri niti su dobili studiju na kojoj se takva odluka temelji, a izrađena je prije više od godinu dana i SSSH ju je više puta tražio, niti su uključeni u radnu skupinu koja priprema taj zakon. GSV je također zaključio da će Vlada ubuduće kvartalno izvještavati socijalne partnere o provedbi NPR-a. 

Vladina strana informirala je socijalne partnere o deset ključnih načela Europskog stupa socijalnih prava (ESSP) razvrstanih u tri područja. Europski  parlament, Vijeće i Komisija proglasit će stup socijalnih prava na sastanku na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast, koji će se održati u Göteborgu 17. studenoga o.g. Prema informaciji ministra Pavića, na zahtjev SSSH i NHS-a, a prema preporuci Europske konfederacije sindikata (ETUC), da nacionalne delegacije na samitu budu tripartitne, Vlada nije pozitivno odgovorila. Također, SSSH nije dobio jasan odgovor na svoje pitanje - hoće li Hrvatska pristupiti ESSP-u.

O izmjeni Direktive 96/71/EZ o upućivanju radnika u okviru pružanja usluga prema načelu „jednake plaće za jednaki rad na istom mjestu rada“, prestavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava (MRMS) pojasnili su promjene koje je utvrdilo Vijeće i uputilo Europskom parlamentu na usuglašavanje. Također su pojasnili stajalište Vlade naglasivši kako je njihova suzdržanost zapravo bila glas protiv izmjene Direktive! U raspravi su predstavnici HUP-a izrazili nezadovoljstvo što Vlada „nije zaštitila hrvatske poslodavce“ i smatraju da je RH trebala glasati protiv. Predstavnici SSSH istakli su kako je zbog dvostranosti učinka Direktive (na hrvatske radnike upućene u druge zemlje, ali i na radnike upućene iz EU i/ili trećih zemalja u Hrvatsku) Vlada trebala poduprijeti izmjene čime bi se jasno zauzela za suzbijanje socijalnog dampinga zbog kojega u svim zemljama dolazi do urušavanja prava radnika.  Sindikalne središnjice dijele stav ETUC-a da su izmjene Direktive trebale biti ambicioznije, bez izuzeća i predugog prijelaznog razdoblja, a oba socijalna partnera izrazili su nezadovoljstvo postupanjem Vlade koja ih (ponovo) nije uključila u proces utvrđivanja stava Vlade za Vijeće.

Na kraju sjednice, pod točkom razno, ministar rada trebao je pojasniti socijalnim partnerima zašto je došlo do zastoja procesa usvajanja Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, no zbog ranijeg odlaska ministra to nije bilo moguće. Stoga je GSV zaključio kako se o navedenom u što kraćem roku treba održati izvanredna  sjednice GSV-a.
 

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE
NE ZNAM