SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiGSV o Zakonu o strancima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

GSV o Zakonu o strancima

Zagreb, 11. rujna 2020. - Nacrt prijedloga  Zakona o strancima bio je središnja točka dnevnog reda jučerašnje 227. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, održane u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u čijem su radu sudjelovali i predstavnici SSSH.

Na prijedlog SSSH, zaključeno je kako će se nakon sjednice GSV-a održati još jedan radni sastanak na kojem bi se sve tri strane trebale pokušati maksimalno približiti konsenzusu, s obzirom da su i poslodavci, uz SSSH, dali određene primjedbe i prijedloge, kako bi doneseni  Zakon, koliko je to god moguće, bio usuglašen i zaštitio interese  i domaćih i stranih radnika koji će se u Hrvatskoj zapošljavati.

Izmjene Zakona, na kojima se radi već godinu i pol, postojeće bi određivanje godišnjih kvota za zapošljavanje stranih radnika iz trećih zemalja zamijenile s institutom izdavanja dozvole na temelju provedenog tzv. testa tržišta rada, odnosno zadovoljavanjem kriterija na temelju kojih poslodavac može zaposliti strane radnika.

Stav SSSH je da je u Zakon potrebno ugraditi dodatne osigurače koji bi jamčili da prednost pri zapošljavaju imaju domaći radnici, te da Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ne može izdati suglasnost za zapošljavanje stranca ako na domaćem tržištu rada postoje raspoloživi domaći radnici. Posredovanje domaćih radnika i poslodavaca mora imati prednost nad uvozom stranih radnika, te u tome smislu nije prihvatljivo da se dozvole stranim radnicima za sezonske poslove u poljoprivredi, ali i šumarstvu i cijelom sektoru turizma i ugostiteljstva mogu izdavati bez provođenja tzv. testa tržišta rada, odnosno bez ispitivanja postoje li na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje domaći raspoloživi radnici.

U raspravi smo više puta istaknuli da je pojednostavljivanje procesa prihvatljivo u smislu povezivanja tijela javne uprave, ubrzavanja njihovog rada i administrativnog rasterećivanja, no da u tom procesu ne smije doći do deregulacije, već naprotiv, moraju postojati jasni i čvrsti kriteriji provjere, provedbe i nadzora koje ovaj prijedlog trenutno ne predviđa. Također, donošenje zakonskog okvira treba pratiti uvođenje nadzora nad primjenom proširenih kolektivnih ugovora (graditeljstvo i ugostiteljstvo) kako bi se osiguralo da strani radnici dobivaju propisanu plaću u Republici Hrvatskoj.

SSSH je jedini od sindikalnih središnjica sudjelovao u radnoj skupini za izradu Zakona. Predstavljale su ga izvršna tajnica SSSH Ana Milićević Pezelj i savjetnica za radno i socijalno pravo SSSH Sunčica Brnardić.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom