SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiHrvatski poslodavci i sindikati zabrinuti zbog zaustavljanja postupka donošenja Izmjena i dopuna Zakona o HKO-u

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Hrvatski poslodavci i sindikati zabrinuti zbog zaustavljanja postupka donošenja Izmjena i dopuna Zakona o HKO-u

Zagreb, 9. studenoga 2017. - Hrvatski poslodavci i sindikati nezadovoljni su sporim donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) te izbjegavanjem socijalnog dijaloga kojem su svjedočili u posljednje vrijeme. Socijalni partneri podsjetili su predstavnike Vlade RH na zadnjoj sjednici GSV-a kako je HKO jedini istinski učinkoviti instrument usklađivanja potreba tržišta rada i sustava obrazovanja koji daje metodologiju izrade standarda zanimanja i standarda kvalifikacija, što osigurava da obrazovanje uskladi nastavne i studijske programe sa stvarnim potrebama društva.

Socijalni partneri nadalje naglašavaju kako je štetu koja je nastala neuspješnim pokušajem Rektora Sveučilišta u Zagrebu da zahtjevom za ocjenom ustavnosti s početka 2016. ukine čitav Zakon o HKO-u nužno odmah popraviti, jer trenutno stanje unosi veliku nestabilnost u sustav obrazovanja, ali i na tržište rada. Naime, pored prijedloga izmjena i dopuna Zakona koje predlaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja temeljem provedene sveobuhvatne javne rasprave, a koji su prihvatili socijalni partneri, ali i drugi ključni dionici u društvu, postoji i alternativna ideja koju zagovaraju interesne skupine koje su inicijalno pokrenule i zahtjev za ocjenom ustavnosti. Ta ideja svodi se na izmjenu postojećeg stanja prema kojem su razine diploma stručnih i sveučilišnih studija ravnopravne, ali postoji jasna i vidljiva razlika u vrsti završenog studija. Izmjena koju predlaže Rektorski zbor, kao uska interesna skupina, provela bi se degradiranjem razine diploma studenata stručnih studija u odnosu na sveučilišne, posebno na diplomskoj razini studija.

Socijalni partneri upozoravaju da bi takav scenarij za Hrvatsku bio izrazito štetan, ne samo zato što za njega nema baš nikakvog opravdanja unutar samog koncepta kvalifikacijskog okvira na razini Europske unije, koji je Hrvatska 2013. godine  prihvatila povezivanjem svog kvalifikacijskog okvira s Europskim kvalifikacijskim okvirom (EQF), već i zbog toga što bi se takvom segregacijom ugrozio položaj oko 55 tisuća aktualnih studenata stručnih studija koji danas studiraju te bi se ukinula stečena prava za još oko 150.000 onih koji su završili stručne studije i danas imaju takve kvalifikacije.

Dodatno, takav bi scenarij stručne studije učinio studijima drugog reda (neovisno provode li se na sveučilištima, veleučilištima ili visokim školama), što bi pak dugoročno dovelo do njihovog izbjegavanja od strane studenata i posljedično do njihovog zatvaranja. Time bi s jedne strane postala ugrožena radna mjesta svih nastavnika i zaposlenika na preko dvadeset javnih i tridesetak takvih privatnih ustanova, a s druge strane bi to urušilo koncept policentričnog razvoja Hrvatske. Zatvaranje veleučilišta i visokih škola doprinijelo bi još jačem iseljavanju iz onih dijelova Hrvatske u kojima danas mogućnost stjecanja visokog obrazovanja predstavlja jedan od ključnih elemenata razvoja i o(p)stanka.

- Socijalni partneri pozivaju na ozbiljno i sveobuhvatno sagledavanje nastale situacije, te na hitno provođenje jučerašnjeg zaključka sa sjednice GSV-a o organizaciji hitne tematske sjednice GSV-a  o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o HKO kako bi on bio što prije poslan u proceduru Hrvatskog sabora i kako bi se hrvatski sustav obrazovanja mogao nastaviti nesmetano razvijati u okvirima europskih normi i najboljih praksi koje trenutni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HKO i predviđa, navodi se u zajedničkom priopćenju za javnost  Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge radničkih sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca.


Vezane vijesti:

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE
NE ZNAM