SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiIzašao novi broj glasila SSSH Sindikalna akcija

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Izašao novi broj glasila SSSH Sindikalna akcija

Zagreb, 23. srpnja 2019. - Nakon prvotnog rezolutnog odbijanja, pa nećkanja (sve zbog slike u javnosti) Vlada je, kako prenose mediji, „konačno popustila“ i povećala kvotu za zapošljavanje stranih radnika za ovu godinu.  Kvota je tako povećana za ukupno 3.000 novih radnika, 1.000 za graditeljstvo i 2.000 za turizam i ugostiteljstvo, uz davanje ovlasti ministru rada da sam odluči o povećanju kvote za svaku od ovih djelatnosti do najviše 1.000 radnika „pod uvjetom da u evidenciji HZZ-a nema raspoloživih radnika traženih zanimanja“. Ove faraonske ovlasti ministra upitne su tim više što je i u trenucima izmjene Odluke, prema riječima ministra, na burzi rada 4.000 ljudi tražilo posao u turizmu.
Ovo je treća godina za redom kako se kvota mijenja tijekom godine za koju je usvojena: 2017. nakon sastanaka sa socijalnim partnerima, 2018. (dvaput) bez sastanaka, ali nakon zahtjeva za našim pisanim očitovanjima, te ove, 2019., bez sastanaka i bez traženja našeg mišljenja. Ministar je jednostavno „uslišio vapaje“ poslodavaca i prijedlog uputio Vladi, a što je to protivno Zakonu o strancima, Vladu ne zanima. Vladavina prava ionako ne stanuje ovdje!...  - osvrt glavne urednice  u cijelosti možete pročitati u najnovijem, ljetnom dvobroju Sindikalne akcije, glasila SSSH.

Od ostalih tema izdvajamo: Ovršni zakon: širi se opseg primanja izuzetih od ovrhe; Projekt Zajedno smo jači - kompetencije i njihova uloga u sindikalnom osposobljavanju; Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura; Slovenija tužena zbog "izvoza jeftine radne snage", Hrvatska ima ukupne troškove rada među najnižima u EU...
 

 Sindikalna akcija je dostupna isključivo putem pretplate.

Osigurajte glasilo SSSH u svojim podružnicama, na kućnim adresama…

Nazovite 01 46 55 052
ili
nam pišite na
sindikalna-akcija@sssh.hr   ili  marijana.tomic@sssh.hr
te se informirajte o svim detaljima.

NARUDŽBENICA

Stare brojeve Sindikalne akcije možete prelistati OVDJE.

 

Pišite nam o čemu biste voljeli čitati, što vas zanima. Tu smo zbog vas!

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom