SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiJavno pismo SSSH ravnatelju HZZ-a: Hitno objavite popis poslodavaca kojima je odobrena potpora mjere COVID-19!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Javno pismo SSSH ravnatelju HZZ-a: Hitno objavite popis poslodavaca kojima je odobrena potpora mjere COVID-19!

Zagreb, 7. travnja 2020. - SSSH je uputio javno pismo ravnatelju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Anti Lončaru sa zahtjevom za detaljnom dnevnom i javno dostupnom analizom priljeva u nezaposlenost dok traju uvjeti uzrokovani pandemijom, te sa zahtjevom za hitnom objavom popisa poslodavaca kojima je odobrena potpora mjere COVID-19 na službenoj stranici HZZ-a.

Pismo u cijelosti pročitajte u nastavku:

- Nakon više usmenih (uključujući 222. sjednicu GSV-a, 27.03.2020.) te pisanih inicijativa, na koje ne stižu odgovori niti se po tome postupa, prisiljeni smo obratiti Vam se putem medija.

Ne sporimo činjenicu da su zaposleni u HZZ-u još jedan od sustava koji ovih dana rade u teškim uvjetima i bez dovoljne potpore drugih javnih sustava i tijela državne uprave. Međutim, smatramo kako je riječ o prevelikim javnim sredstvima (poreznih obveznika) kao i sredstvima za koja će se Hrvatska tek zadužiti, koja ćemo vraćati i mi i generacije iza nas, a da ne bismo i dalje inzistirali na postupanju koje smatramo ispravnim i nužnim za upravljanje krizom u kojoj se nalazimo i za uspostavu nadzora nad provedbom potpore.

Stoga još jednom tražimo da:

  • HZZ uspostavi praćenje i javnu objavu dnevnih podataka priljeva u nezaposlenost - broj radnika po: spolu, dobi, sektorima, veličini poslodavca, oblicima ugovora o radu po kojima su radili, oblicima prestanka ili otkazivanja ugovora o radu, je li riječ o poslodavcima koji koriste neke od državnih potpora, je li poslodavac zatvoren odlukom nadležnog tijela ili radi, i dr.
  • HZZ hitno na svojoj službenoj web stranici objavi popis poslodavaca koji koriste potporu mjere COVID-19, s mogućnošću pretraživanja.

Naime, bez detaljnih dnevnih analiza odakle i zašto imamo priljev u nezaposlenost, nećemo znati što se doista događa i treba li dorađivati mjere. Također, bez objave popisa poslodavaca nećemo omogućiti široj javnosti, pogotovu radnicima i sindikatima, nadzor nad korištenjem javnih sredstava, posebice u uvjetima kada država taj nadzor nije osigurala.

Traženo je opći društveni interes, ali i obveza svake uređene i odgovorne države te mora imati prednost u realizaciji, čak i pod uvjetom zapošljavanja nekoliko ključnih osoba ako ih HZZ trenutno nema.


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom