SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiKonzultativni sastanak o izmjenama Zakona o radu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Konzultativni sastanak o izmjenama Zakona o radu

Zagreb, 25. rujna 2020. (SSSH/novac.jutarnji.hr) – Mi u SSSH već dvije- tri godine raspravljamo o problemima s kojima se radnici susreću vezano uz primjene Zakona o radu i spremni smo za pregovore. U njima  nećemo imati samo obrambenu, nego i napadačku, proaktivnu strategiju, izjavio je za Jutarnji list predsjednik SSSH Mladen Novosel uoči zajedničkog konzultativnog sastanka sindikalnih središnjica, Hrvatske udruge poslodavaca i Vlade RH o izmjenama Zakona o radu. 

Sindikalne središnjice, članice konzultativnog i savjetodavnog tijela Vlade Gospodarsko-socijalnog vijeća, poručile su kako su se dogovorile da uoči sastanka neće „puštati balone“ iznoseći svoje stavove o njima prihvatljivim  ili neprihvatljivim izmjenama ZOR-a, nego će najprije poslušati što konkretno žele poslodavci, a što vlast.

Ministar rada Josip Aladrović je promjene koje želi provesti opisao osuvremenjavanjem ZOR-a radi jačanja konkurentnosti gospodarstva, a svode se na tri elementa: bolju organizaciju rada na daljinu, veću fleksibilnost ugovora o radu na neodređeno, te mogućnosti dodatnog rada.

U HUP-u ističu kako im je ključni zahtjev smanjenje broja sklopljenih ugovora na određeno, no njihova je ocjena da je preduvjet toga fleksibilizacija ugovora na neodređeno vrijeme “koji su trenutno pretjerano kruti i rigidni te otežavaju poslodavcima zapošljavanje nove i kvalitetne radne snage”.


Više na:
Labaviji ugovori na neodređeno smanjit će rad na određeno _novac.jutarnji.hr


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom