SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiKorona lekcije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Korona lekcije

Zagreb, 14. travnja 2020. - U Brazilu, Covid-19 je dobila ime "bolest bogatih" jer su je donijeli međunarodni putnici. Europom se je proširila iz alpskih skijaških destinacija. Možda je upravo činjenica da čak ni bogati i slavni nisu pošteđeni doprinijela masovnoj histeriji. No usprkos tome, posljedice bolesti će najviše pogoditi najsiromašnije, pogotovo one koji žive u lošim higijenskim uvjetima.

Zaustavljanje društvenih i gospodarskih aktivnosti je već sada jako utjecalo ne najranjivije društvene skupine, mnogi su izgubili posao, a posljedice trpe slobodnjaci i samozaposleni, radnici-migranti i svi oni koji su u nekoj vrsti prekarnog rada.

Više nego ikad, postali smo svjesni važnosti dostupnosti javnog zdravstva i vrijednosti mukotrpnog rada sestara i doktora. Više nego ikad postali smo zahvalni na potplaćenom radu blagajnica, čistačica i sakupljača otpada, da spomenem samo neke. Dobro je da im plješćemo s balkona, ali još važnije je da ne zaboravimo kako je bitno da imamo kapacitetom i kvalitetom adekvatne javne usluge i kako je važno da radnici imaju dobre radne uvjete. Pravu solidarnost treba pokazati, ne pljeskanjem i zahvalom, nego podrškom u predviđenoj recesiji kako ne bi upravo radnici u tim djelatnostima platili cijenu izgubljenih profita u novim mjerama štednje i rezanja, piše portal h-alter.org.

Članak, pod naslovom Korona lekcije, u cijelosti pročitajte OVDJE.

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom