SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnosti Ljetnji dvobroj Sindikalne akcije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Ljetnji dvobroj Sindikalne akcije

Zagreb, 22. srpnja 2020. - S prvim polugodištem 2020. završilo je i prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, te prvi mandat Plenkovićeve vlade.

Podsjetimo, predstavnici Europske konfederacije sindikata (ETUC), te SSSH i NHS-a, su u siječnju ministru rada Aladroviću predstavili očekivanja europskoga sindikalnoga pokreta od hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU i novoga institucionalnog ciklusa, osobito na području socijalne politike i zapošljavanja. Tom su prilikom raspravili sindikalne prioritete poput donošenja Akcijskoga plana provedbe Europskoga stupa socijalnih prava, pokretanja inicijative za uspostavu transparentnosti i smanjenja jaza u plaćama između muškaraca i žena, hitnog uvođenja pravedne minimalne plaće na EU razini, dovršetka procesa usklađivanja Uredbe 883 o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, te sudjelovanja socijalnih partnera na važnim sastancima predsjedanja kako bismo osigurali primjerenu raspravu o našim zahtjevima na svim razinama. Rečeno je ostalo neodrađeno i prebačeno njemačkom predsjedanju koje je započelo 1. srpnja, međutim, okriviti pandemiju koronavirusa za to bilo bi nekorektno. Naime, Vlada nije provela konzultacije sa socijalnim partnerima u pripremi svojega predsjedanja 2019., te sindikalni prioriteti nisu bili ni razmatrani za uključivanje u prioritete hrvatskoga predsjedanja. Do kraja predsjedanja Hrvatska nije uspjela postići dogovor zemalja članica o višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i paketu za oporavak od krize izazvane koronavirusom. Ipak valja biti korektan i naglasiti kako je svako prvo predsjedanje Vijećem EU izazov, a kada je ono ujedno i prvo virtualno predsjedanje, to je izazov bez presedana. Uzimajući u obzir taj pritisak, rezultate je nemoguće procjenjivati uobičajenim standardima. Na kraju, s obzirom na suradnju i pomoć SSSH sindikatima u regiji, možemo biti zadovoljni što je hrvatsko predsjedanje uspjelo vratiti tzv. Zapadni Balkan i proširenje EU na dnevni red institucija.

Kada je riječ o rezultatima Plenkovićeve vlade, malo je toga sindikalno pozitivnog što bismo mogli istaći, posebice imajući u vidu  kako su se tijekom mandata promijenila tri ministra rada. Štoviše, bacivši pogled unatrag, prvo se sjetimo velike mirovinske reforme 2018. koju je tadašnji ministar rada odradio jednostrano, bez uključivanja sindikata, zbog čega su sve tri reprezentativne sindikalne središnjice u 2019. pokrenule građansku inicijativu za raspisivanje referenduma, što je za posljedicu imalo izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju u skladu sa sindikalnim zahtjevima.
Mandat je obilježen prekidom rada Gospodarsko-socijalnoga vijeća (GSV), raskidom Sporazuma i izlaskom sindikata iz GSV-a (održane samo 23 sjednice), sindikalnim zahtjevom za razrješenjem Marka Pavića dužnosti ministra rada i dr. Novi Sporazum o osnivanju GSV-a potpisan je 11. ožujka 2020., na samom početku krize izazvane koronavirusom, no Vlada je na nju odgovorila uglavnom u skladu sa zahtjevima poslodavaca a bez sindikata, osim pri izradi Mjere za očuvanje radnih mjesta skraćivanjem radnoga vremena u koju su ušli gotovo svi zahtjevi SSSH, uključujući obvezu potpisivanja sporazuma poslodavca i sindikata, odnosno radničkoga vijeća... 

Dio je to osvrta glavne urednice Sindikalne akcije, objavljenome u najnovijem ljetnom dvobroju glasila SSSH. U cijelosti ga pročitajte u tiskanome izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

Potpora za očuvanje radnih mjesta - skraćivanje radnog vremena; mobilna aplikacija SSSH - novi alat za sindikalni rad u digitalnom dobu; kolektivno pregovaranje u vrijeme koronakrize; Raditi u dječjem vrtiću: rezultati istraživanja uvjeta rada u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju", a tu je i razgovor sa sindikalnom povjerenicom Sindikata "Novine  u Tisku plus Danijelom Conjar-Lizačić, te Blaženkom Rogan, članicom Sindikata inženjera i tehničara šumarstva i autoricom knjige o mobingu...

Ali to nije sve...

Osigurajte i vi glasilo SSSH u svojim podružnicama, na kućnim adresama…

Nazovite 01 46 55 052 ili nam pišite na sindikalna-akcija@sssh.hr ili marijana.tomic@sssh.hr
te se informirajte o svim detaljima.

Pretplatite se!


Prošli, lipanjski broj pročitajte OVDJE.

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom