SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiMeđunarodni praznik rada, 1. svibnja - Zajedno za 8+8+8

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja - Zajedno za 8+8+8

Zagreb, 1. svibnja 2014. – Središnje mjesto ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, NHS-a, SSSH, MHS-a i HURS-a, bila je zagrebačka Radnička ulica, koja je nekada bila središte industrije. Danas se tek prisjećamo imena - Katran, Chromos boje i lakovi, ZIA, TLOS,  Pobjeda tekstil, Zora, Elektrode, ATM, Kožara...Na spomen na sve te tvornice i bivše radnike koji su tamo radili, duž Radničke, od kružnog toka, blizine sadašnjeg sjedišta Hrvatske udruge poslodavaca, pa do Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, paljeni su lampaši.

Oko 1.500 sindikalista, obučeni u majice boja nacionalne zastave, formirali su u Radničkoj cesti simbolične "tri osmice" koje je milenijskom fotografijom ovjekovječio Šime Strikoman. Naime, davne 1886. godine više stotina radnika diljem SAD-a stupilo je u generalni štrajk zahtijevajući ograničenje radnog dana na 8 sati. Na žalost, borba za "tri osmice" (8 sati rada, 8 sati slobodnog vremena, 8 sati odmora) i danas je aktualna.

 


 

 

 

 

 


Oko 1.500 sindikalista aktualnoj je vlasti uputilo crvene kartone zahtijevajući raspisivanje prijevremenih izbora.

Nakon prigodnih govora predsjednika sindikalnih središnjica organizatora, sindikalisti su, predvođeni Puhačkim orkestrom ZET-a i "udaračima bačvi", krenuli Avenijom Marina Držića, Šubićevom ulicom i Maksimirskom cestom,do parka Maksimir. Osobito su bili glasni kod HZZ-a na početku Radničke ceste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na ulazu u park Maksimir dočekala ih je Sekcija mladih SSSH čiji su članovi napravili performance i izložbu o povijesnom značenju i važnosti Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja. Dijeli su i prigodne letke.

 

 

 

 

 

 

 

Ušavši u park Maksimir, darivali su okupljene crvenim karanfilima, a potom se je svatko, prema svojem izboru, nastavio družiti u parku ili otišao na neko drugo mjesto.


 

 

 

 

 

 

 

Predsjednici sindikalnih središnjica prošetali su Maksimirom i popričali s građanima. Pritom su susreli i predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića koji su s delegacijom posjetili Maksimir.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom