SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiMijenjaju se uvjeti pod kojima se mogu zaposliti strani radnici u Hrvatskoj – zašto je to bitno?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Mijenjaju se uvjeti pod kojima se mogu zaposliti strani radnici u Hrvatskoj – zašto je to bitno?

Zagreb, 6. studenoga 2020. - Iako novi Prijedlog Zakona o strancima pred poslodavce naoko postavlja neka ograničenja kojih do sada nije bilo, za većinu poslodavaca procedura se neće bitnije promijeniti. Većina zanimanja koja su do sada bila u kvoti bit će proglašena deficitarnim zanimanjima i za njih neće biti potrebno tražiti mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje( HZZ). No moglo bi se daleko olakšati zapošljavanje stranaca u zanimanja koja do sada nisu bila pokrivena kvotom, kao i u poslovima u kojima se ne traže posebne kvalifikacije.

Dok čekamo upućivanje Prijedloga Zakona o strancima u drugo čitanje u Hrvatskome saboru, predstavnici sindikata još uvijek pokušavaju upozoriti da se Zakonom ne smije ići barem dok se ne otklone sve ozbiljne manjkavosti. U suprotnome ćemo, kao i puno puta dosada, puni opseg štete otkrivati tek kada Zakon krene u primjenu.

U međuvremenu pročitajte blog savjetnice za radno i socijalno pravo SSSH Sunčice Brnardić o mijenjanju uvjeta pod kojima će se zapošljavati strani radnici u Hrvatskoj. Blog članice Radne skupine za izmjene i dopune Zakona o strancima objavljen je na novoj stranici SSSH radpomjeri.eu:

Mijenjaju se uvjeti pod kojima se mogu zaposliti strani radnici u Hrvatskoj – zašto je to bitno?

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom