SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiMilićević Pezelj: Nije sve u Mati Rimcu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Milićević Pezelj: Nije sve u Mati Rimcu

Zagreb, 3. studenoga 2020. – Na portalu portalnovosti.com objavljen je intervju s izvršnom tajnicom SSSH i predstavnicom svih sindikalnih središnjica u Upravnom Vijeću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Anom Milićević Pezelj.  Među ostalim, odgovarala je na pitanja o redefiniranim mjerama za očuvanje radnih mjesta i prihoda radnika, te uvažavanju zahtjeva SSSH da poslodavci ne mogu primati potpore i otpuštati poslovno uvjetovanim otkazom, a za ostale nastaviti primati potpore.

- Logično je da država sufinancira radna mjesta i kako bi spriječila val nezaposlenih na zavodu za zapošljavanje. U protivnom bi morala isplaćivati naknade za nezaposlene. No to je javna intervencija u krizom promijenjene uvjete poslovanja, pa onaj poslodavac koji pristane na takvu pomoć za održavanje tog poslovanja, ne može imati opravdanje i za dijeljenje poslovno uvjetovanih otkaza, rekla je Milićević Pezelj.

Odgovarajući na pitanje o neotpornosti Hrvatske na krizu i prevelikog udjela turizma u BDP-u istaknula je kako je SSSH u tri godine na Gospodarsko-socijalnom vijeću gurao da se dade izvještaj o provedbi državne industrijske strategije od 2014. do 2020. godine. Jer, udio industrijske robne proizvodnje u BDP-u je pao s 32 posto na početku 1990-ih na 13,5 posto. No nijedan ministar gospodarstva u tom periodu nije prihvatio taj zahtjev, što je i logično, s obzirom na to da nije bilo nikakve provedbe strategije, pa nije moglo biti ni praćenja provedbe.

- Razvoj je ostavljen slučaju, naime, a nije sve u Mati Rimcu, nego treba stvoriti zreli okvir s mogućnostima za razne druge, u politikama od fiskalne do obrazovne. Jer, što ako turistička sezona i dogodine podbaci? Uzbuna je trebala biti oglašena čim se vidjelo da nam petina prihoda dolazi iz samo jedne djelatnosti. A domicilno stanovništvo nema od turizma velike koristi, iako žrtvuje svoje prirodne, kulturne, socijalne resurse. Nema svrhe forsirati uslužni sektor ako se on orijentira na sezonsku radnu snagu iz inozemstva, a strani hotelijeri iznose profit van. Treba nam razvoj proizvodnje roba, jer samo ta industrija veže trajnije veći broj radnika, poručila je.

Intervju u cijelosti pročitajte na:
Ana Milićević Pezelj: Nije sve u Mati Rimcu _portalnovosti.com

 


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom