SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiNasilje nad ženama mora stati: SSSH poziva Vladu da ratificira Konvenciju MOR-a br. 190

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Nasilje nad ženama mora stati: SSSH poziva Vladu da ratificira Konvenciju MOR-a br. 190

Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) priključio se globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama te traži poduzimanje hitnih i odlučnih koraka. SSSH je stoga danas od Vlade Republike Hrvatske zatražio žurno pokretanje postupka ratifikacije Konvencije br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada, koju je Međunarodna organizacija rada usvojila na 108. zasjedanju Međunarodne konferencije rada u lipnju ove godine. Hrvatska Vlada tada je poduprla donošenje te Konvencije, no vrijeme je da se poduzmu konkretne mjere i na nacionalnoj razini i da se formalno prihvate međunarodni standardi koji su djelomično već uključeni u hrvatsko zakonodavstvo i praksu.

Nasilje nad ženama i dalje nezaustavljivo raste u cijeloj Europi i pritom ne staje na kućnom pragu, potpomognuto nedostatnim zakonodavnim okvirom i nekažnjavanjem počinitelja. Fizičko ili psihičko nasilje nad ženama događa se i na radnome mjestu, neovisno o sektoru u kojem rade, zanimanju ili razini obrazovanja. Iako je rizik stvaran za sve, neka su radna mjesta posebno ranjiva, primjerice medicinske sestre, učiteljice i profesorice, radnice zaposlene na poslovima skrbi, čistačice, radnice u prometu, maloprodaji i zaposlene u hotelima.

Sindikati i poslodavci igraju važnu ulogu u sprečavanju nasilja nad ženama na radnome mjestu, utvrđivanjem odgovarajućih procedura za izvješćivanje i praćenje, pružanjem potpore žrtvama i postupanjem prema počiniteljima. Pitanje nasilja i uznemiravanja sve se češće adresira konkretno i u kolektivnim ugovorima diljem Europe, a odgovornost je Vlade da osigura poticajan okvir za kolektivno pregovaranje na svim razinama. Nasilje nad ženama, nasilje nad svim radnicima mora stati – odmah! a za to je potrebno preći s riječi na djela!, Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Ratifikacija Konvencije br. 190 iznimno je važna jer se njome čvrsto određuju međunarodni standardi, te se po prvi puta utvrđuje opće pravo svih radnika na rad bez nasilja i uznemiravanja, bez obzira na njihov ugovorni odnos ili radni status (uključujući osobe na osposobljavanju i pripravnike, volontere, tražitelje zaposlenja i dr.). Konvencija se primjenjuje na sve sektore - privatni i javni, u formalnoj i neformalnoj ekonomiji, u gradskim i ruralnim područjima. Konvencija se odnosi na nasilje i uznemiravanje u svijetu rada koje se događa tijekom rada ili je povezano ili proizlazi iz rada na radnom mjestu ili drugim mjestima na kojima se radnik može zateći u sklopu rada. Konvencija obvezuje države na usvajanje, u skladu s nacionalnim pravom i okolnostima te savjetujući se s reprezentativnim organizacijama poslodavaca i radnika, uključivog, integriranog i rodno osjetljivog pristupa za prevenciju i eliminaciju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada. Također, Konvencija obvezuje na usvajanje zakonodavstva koje će regulirati i zabraniti nasilje i uznemiravanje u svijetu rada, odgovarajućih mjera za prevenciju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada te mjera za nadzor i izvršenje zakonodavstva, kao i osigurati učinkoviti pravni lijek.

SSSH se pridružio pozivu Europske konfederacije sindikata (ETUC) upućenom Europskoj komisiji, tražeći snažnije djelovanje Komisije protiv nasilja nad ženama, uključujući ratifikaciju Konvencije MOR-a br. 190 te ratifikaciju i punu provedbu Istanbulske konvencije. U ime SSSH dopis Komisiji supotpisala je Božica Žilić, potpredsjednica SSSH za javni sektor, zajedno s više od 50 sindikalnih čelnica iz 26 europskih zemalja i devet europskih granskih federacija članica ETUC-a. Uz to, SSSH poziva Vladu RH da iskoristi predsjedanje Vijećem EU da pokrene postupak ratifikacije ova dva instrumenta kako bi se nasilje nad ženama konačno zaustavilo.

Vezana vijest:

Slijedom inicijative SSSH prema Vladi RH i resornim ministarstvima iz studenoga prošle godine za žurnim pokretanjem postupka ratifikacije Konvencije br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada, iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava stigao je početkom siječnja 2020. odgovor u kojemu su navodi kako će za vrijeme hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije jedna od točaka dnevnog reda predviđenih za usvajanje na Vijeću za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) biti i odluka Vijeća o Konvenciji br. 190. Na temelju teksta odluke koji će biti usvojen na EPSCO-u Republika Hrvatska pristupit će daljnjim aktivnostima vezanim uz ratifikaciju Konvencije o uklanjanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada, a o čemu će SSSH biti pravodobno obaviješten.

ODGOVOR MINISTARSTVA RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom