SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiNovi broj Sindikalne akcije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novi broj Sindikalne akcije

Zagreb, 20. prosinca 2018. - Godina na izmaku prilika je ne samo osvrnuti se na proteklih 12 mjeseci već i na nešto više od pola mandata aktualne Vlade RH, naravno, s aspekta radnika, odnosno članova sindikata.

Područje minimalne plaće jedno je od rijetkih u kojemu je zabilježen određeni pozitivni pomak. Tako je iznos minimalne plaće rastao po 5 posto za 2017. i 2018., te 9 posto za 2019. godinu. No, sa sadašnjih 44,1 posto, minimalna plaća je još uvijek  daleko od željenih 50 posto udjela u prosječnoj plaći. Također, fiskalna olakšica za poslodavce  (snižena osnovica za obračun i uplatu doprinosa) i u 2019. ostaje 50 posto minimalne plaće, snižava se na 25 posto 2020. a tek nakon toga ukida – stoga će to i dalje stimulirati poslodavce da radnike „drže“ na minimalnoj plaći. Zakonska definicija minimalne plaće na naš je dugogodišnji zahtjev konačno popravljena, te se izrijekom navodi kako u minimalnu plaću ne ulaze prava radnika na povećanu plaću u određenim slučajevima (iz ZOR-a) već se na nju dodaju. Međutim, svi dodaci ugovoreni kolektivnim ugovorom još uvijek nisu navedeni kao obveza dodavanja na minimalnu plaću, a inspektori rada i nadalje ne nadziru isplatu plaća prema proširenim kolektivnim ugovorima već samo isplatu minimalne plaće
, ističe, među ostalim, glavna urednica Sindikalne akcije u prosinačkom osvrtu.

O temi minimalne plaće čitajte i u postkongresnom intervjuu s predsjednikom SSSH Mladenom Novoselom, kao i u tekstu kolegice Sunčice Brnardić.

Saznajte kako je prošao 8. Kongres SSSH, te pročitajte o usvojenom Programu rada SSSH za 2018. – 2022. i deklaracijama.

Donosimo i razgovor s predsjednikom Sindikata policije Hrvatske, sindikatom koji je nedavno  primljen u članstvo SSSH, kao i postskupštinske intervjue s predsjednicama Sindikata graditeljstva Hrvatske i Sindikata trgovine Hrvatske.

Saznajte i što zapravo znače izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, te što i kako se nastavlja sindikalna borba za pravednije mirovinske zakone.


 Sindikalna akcija je dostupna isključivo putem pretplate.

Osigurajte glasilo SSSH u svojim podružnicama, na kućnim adresama…

Nazovite 01 46 55 052
ili
nam pišite na

sindikalna-akcija@sssh.hr   ili  marijana.tomic@sssh.hr

te se informirajte o svim detaljima.

NARUDŽBENICA

Stare brojeve Sindikalne akcije možete prelistati OVDJE.

 

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.