SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiNovo rukovodstvo Sindikata EKN-a

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novo rukovodstvo Sindikata EKN-a

Opatija, 6. listopada 2018. – Na 9. konvenciji Sindikata EKN-a izabrani su novi članovi tijela toga Sindikata, a za predsjednika je jednoglasno izabran dosadašnji vršitelj dužnosti predsjednika Željko Klaus.

Odluke su se donosile javnim glasovanjem, osim glasovanja za izbor dužnosnika, koje se provodilo tajno. Pravo glasovanja na Konvenciji su imali isključivo opunomoćenici podružnica Sindikata EKN-a. Prisustvovala su 32 opunomoćenika od ukupno 33 s pravom glasa. Raspolagali su s 57 glasova od ukupno 58 mogućih. Prisutni sudionici i gosti imali su pravo sudjelovati u radu Konvencije bez prava glasovanja i odlučivanja.

Među gostima iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, te domaćim iz sindikata udruženih u SSSH i onima van središnjice, a s kojima Sindikat EKN-a dobro surađuje, bio je i predsjednik SSSH Mladen Novosel. Govorio je o aktualnom prijedlogu mirovinske reforme, protiv koje SSSH, NHS i MHS organiziraju u Zagrebu prosvjed 20. listopada, te njezinu utjecaju na sadašnje i buduće umirovljenike. Predložio je reformu socijalnog dijaloga.

- Činjenica je da u RH još mnogi poslodavci bježe od toga da sklope kolektivni ugovor sa sindikatima. Poruka ove Konvencije svakako mora biti da je krajnje vrijeme da svi shvate kako potpisom kolektivnog ugovora postaju bolje tvrtke nego što su bez njega, rekao je, među ostalim, Željko Klaus, poručujući kako bez sindikalnih povjerenika u podružnicama ne bi bilo kvalitetnih rezultata kolektivnog pregovaranja. Navodeći neke od primjera vrhunski vođenih pregovora istakao je Vetropack Stražu, Plivu, Messer i Knauf  Insulation.

Stoga su se pozivu za prisustvovanjem Konvenciji odazvali i predsjednici uprava Vetropack Straže Tihomir Premužak, Plive Hrvatska Mihael Furjan,  Messer Croatia Plina Robert Mustač i Petrokemije Đuro Popijač.

No, tijekom Konvencije nije nedostajalo ni kritike. 

- Svi mi koji vodimo sindikate moramo poći od sebe. Priznati sebi i drugima kako nismo najbolji i najpametniji. Kada to shvatimo, sigurno ćemo povećati i članstvo i povjerenje, zaključio je Klaus. 

Tijekom Konvencije održana je i Konferencija Ženske grupe EKN-a, na kojoj je za predsjednicu ponovno izabrana Đurđa Marković iz SP Cedevita Zagreb.

- Ženska grupa bi u budućnosti trebala poticati i podupirati uključivanje što većeg broja žena u sindikalni rad i sindikalne aktivnosti radi što većeg učešća žena u tijelima odlučivanja te većeg utjecaja na kreiranje sindikalne politike, mišljenja je Đurđa Marković.

 

 

 

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.