SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiNovosel: Ne možemo graditi budućnost na uslugama i turizmu, moramo se okrenuti proizvodnji

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Ne možemo graditi budućnost na uslugama i turizmu, moramo se okrenuti proizvodnji

Zagreb, 9. rujna 2020. – Potpore za očuvanje radnih mjesta i najavljene izmjene Zakona o radu teme su koje su se našle pod povećalom u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvoga, a u kojoj su sudjelovali predsjednik SSSH Mladen Novosel (telefonski), ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Josip Aladrović i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić.

Odgovarajući na pitanje o mogućem još jednom „lockdownu“ i njegovu utjecaju na hrvatsko gospodarstvo, predsjednik SSSH je napomenuo kako bi njime bilo upitno samo preživljavanje ljudi i gospodarstva.

Komentirao je nastavak primjene potpora za očuvanje radnih mjesta do kraja godine:

- Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom spašava radnike u najugroženijim sektorima, no postavlja se pitanje kako će ostali sektori moći funkcionirati, s obzirom na postojanje „crvenih lista“ opasnih destinacija. To će utjecati na svakodnevno poslovanje, rekao je, skrećući pozornost kako Hrvatska ne može graditi svoju budućnost isključivo samo na uslugama i turizmu.

- Moramo se okrenuti prema proizvodnji i to proizvodnji proizvoda s kojim možemo biti konkurentni. Glavna reforma treba biti kako zaštiti domaću proizvodnju, kako domaću proizvodnu prilagoditi tržištu na kojime Hrvatska može poslovati.

Tijekom rasprave o potrebi kvalitetnije regulacije rada na daljinu i izmjene Zakona o radu, predsjednik SSSH je, među ostalim, poručio:

- Nama nije potrebna reforma Zakona o radu, nama je potrebna reforma socijalnog dijaloga. Mjere je donijela Vlada RH, dok su u nizu europskih zemalja mjere donesene socijalnim sporazumom poslodavaca i sindikata koje su vlade podržale. Problem rada kod kuće koji se pojavio u medijima je nešto što se selektivno dešava. Poslodavci s vremena na vrijeme izbace „određeni problem“, ne argumentiraju gdje je problem, ne obrazlože što bi i zbog čega trebalo nešto promijeniti.  Članak 17. Zakona o radu o izdvojenom mjestu rada jasno propisuje koje  podatke mora sadržati ugovor o radu.

Uputio je i poruku novome rukovodstvu Hrvatske udruge poslodavaca:

- Sindikati su uvijek bili spremni na dijalog, ali dijalog zahtijeva da ona strana koja predlaže određene izmjene argumentira s određenim primjerima u praksi postojanje problema i konkretnim prijedlogom rješenja. Ono što očekujem od novog vodstva Hrvatske udruge poslodavaca je jedan drukčiji pristup socijalnom dijalogu. Mi ne izmišljamo toplu vodu napominjući kako je kolektivni ugovor i kolektivno pregovaranje daleko brži put da se određeni problemi riješe. Ne može se zakon mijenjati svaki dan.

Emisiju u cijelosti poslušajte na:
Novosel: Ne možemo graditi budućnost na uslugama i turizmu, moramo se okrenuti proizvodnji _vijesti.hrt.hr

Foto: Screenshot

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom