SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiNovosel: Sindikati moraju biti snažni u argumentima, ali još snažniji u sindikalnim akcijama

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Sindikati moraju biti snažni u argumentima, ali još snažniji u sindikalnim akcijama

Zagreb, 19. studenoga 2018. - Danas se Hrvatska nalazi na prekretnici. Hoćemo li ekonomski oporavak iskoristiti kako bismo trend stalnoga pada kvalitete radnoga mjesta zaustavili i preokrenuli, ili ćemo ekonomski razvoj i dalje planirati na niskim plaćama i snižavanju radničkih prava? Osobno smatram kako za SSSH nema dileme, jer podaci i trendovi jasno pokazuju da najviše stope nezaposlenosti i nekvalitetnih radnih mjesta postoje u zemljama u kojima ima najviše nesigurnoga rada (rad na određeno, preko agencija i dr.), a da visoka zaposlenost i konkurentnost idu ruku pod ruku s kvalitetom radnih mjesta.

Stoga je SSSH na tragu dosadašnjih pokrenutih kampanja (posebice kampanje „Protiv rada bez plaće i isplate plaće bez uplate doprinosa“ pokrenute 2011. godine koja traje i danas, i koja postupno iskorjenjuje neisplatu plaća), za sljedeće kongresno razdoblje predložio programsko usmjerenje „Za rad po mjeri čovjeka“. Ta je kampanja meni osobno u svojstvu sadašnjeg predsjednika SSSH, kao i kandidata za funkciju predsjednika u sljedećem kongresnome razdoblju, obvezujuća  u cilju podizanja prava radnika na višu razinu, odnosno unapređenja kvalitete radnih mjesta.

Jedan od ključnih alata za postizanje navedenih ciljeva je kolektivni ugovor. Da bi se sustav kolektivnog pregovaranja, odnosno bipartitnoga socijalnoga dijaloga u RH prema uzorima pojedinih zemalja EU i nadalje razvijao, prijeko je potrebno premostiti nejednakost članova i nečlanova sindikata u korištenju prava sklopljenih KU.

Radi boljeg reguliranja prava radnika kroz tripartitni socijalni dijalog, kao i ostvarivanja zahtjeva prema Vladi RH u svim elementima „Rada po mjeri čovjeka“  potrebno je regulirati „nered“ na sindikalnoj sceni zbog sve veće nelojalne konkurencije između pojedinih sindikata, posebice onih koji nisu dio niti jedne sindikalne središnjice.

Kako bismo ostvarili navedeni cilj u sljedećem kongresnom razdoblju „Za kvalitetno radno mjesto i zadovoljnog radnika“, svaka razina sindikalnoga djelovanja (sindikalna podružnica, udruženi sindikat, SSSH) mora koordinirano djelovati kako kroz socijalni dijalog, tako i kroz provođenje sindikalnih akcija... dio je to intervjua s aktualnim predsjednikom SSSH Mladenom Novoselom, objavljenim u najnovijem broju glasila SSSH Sindikalna akcija.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanome izdanju Sindikalne akcije.

 

 Sindikalna akcija je dostupna isključivo putem pretplate.
Osigurajte glasilo SSSH u svojim podružnicama, na kućnim adresama…

Nazovite 01 46 55 052
ili
nam pišite na

   sindikalna-akcija@sssh.hr   ili  marijana.tomic@sssh.hr
te se informirajte o svim detaljima.

NARUDŽBENICA

Stare brojeve Sindikalne akcije možete prelistati OVDJE.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom