SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiO kampanji SSSH za veće plaće i kvalitetna radna mjesta i u Čakovcu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

O kampanji SSSH za veće plaće i kvalitetna radna mjesta i u Čakovcu

Čakovec, 28. travnja 2017. - Posljednja proširena sjednica teritorijalnog vijeća teritorijalnih ureda SSSH, održana u sklopu obilaska terena kako bi se povjerenike i članove upoznalo s kampanjom SSSH za veće plaće i kvalitetna radna mjesta u privatnom i javnom sektoru, održana je u u četvrtak u Čakovcu. 

Kako se moglo čuti tijekom rasprave, na području Međimurske i Varaždinske županije problem je nepoštovanja kolektivnih ugovora, kako na razini poduzeća, tako i na razini grane.

Problem je i isplata minimalne plaće u koju poslodavci "trpaju" sve moguće dodatke, samo da bi dosegli zakonski iznos - stoga SSSH traži jasniju definiciju minimalne plaće -  iznos minimalne plaće ne smiju ulaziti iznosi predviđeni za povećanje plaće radnika za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi.

Rad na određeno vrijeme stvara probleme, pa ima slučajeva da radnici rade i po 12 godina na određeno vrijeme s prekidima!

Bahatost dijela poslodavaca također je istaknuta kao problematična, a zabilježeni su i slučajevi da radnici za neučlanjivanje u sindikat dobivaju poticaje poslodavaca.

Kao i na prethodnim sjednicama u Slavonskom Brodu, Vukovaru, Splitu i Puli, održana je i press konferencija na kojoj su o kampani govorili predsjednik SSSH Mladen Novovosel, ekonomistica SSSH Petra Šimunović, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić i pravni povjerenik u Uredu SSSH Čakovec Miroslav Molnar.

Izdvajamo obraćanje predsjenice SGH i pravnog povjerenika SSSH:

 


Iz medija:

SSSH: “Vrijeme je za naš oporavak”! _medjimurjepress.net

Iz Saveza sindikata poručuju političarima: 'Povećajte minimalne plaće!' _evarazdin.hr

Savez sindikata: Hrvati trebaju veće plaće i kvalitetna radna mjesta _varazdinske-vijesti.hr

VTV Dnevnik, 27. travnja 2017. by YouTube

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom