SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiO zakonitosti štrajka u Same Deutz-Fahr Žetelicama odlučuje sud

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

O zakonitosti štrajka u Same Deutz-Fahr Žetelicama odlučuje sud

Županja, 15. siječnja 2019. (glas-slavonije.hr/sssh) - Nakon vikenda nastavljen je štrajk u županjskoj tvornici kombajna Same Deutz Fahr Žetelice, a hoće li on potrajati sve do ispunjenja zahtjeva ili će se radnici ipak morati vratiti na svoja radna mjesta i nastaviti proizvodnju, odlučit će Županijski sud u Vukovaru. Poslodavac, naime, osporava legitimitet štrajka i podnio je tužbu radi zaštite svojih interesa. Ročište je sazvano po hitnom postupku i već je jučer održano, a svaka je strana iznijela svoje argumente na temelju kojih će se danas donijeti sudska odluka.

- Strana poslodavca osporava pravo na štrajk, podnijeli su tužbu sa zahtjevom da se štrajk proglasi nezakonitim i da se zabrani njegovo daljnje provođenje. U tužbi su naveli nekoliko elemenata za koje smatraju da nisu zakoniti, da nismo ušli u pregovore u dobroj vjeri i tako dalje... Međutim, u odgovoru na tužbu sve navedeno smo osporili i sada čekamo nepravomoćnu presudu koja će biti objavljena u utorak (danas) u 14 sati - kratko nam je kazao pravni povjerenik u Teritorijalnom uredu SSSH Slavonski Brod Mato Stanković.

Glavni sindikalni povjerenik SMh-IS-a u SDFŽ-u i predsjednik Štrajkaškog odbora Marko Ivkošić ističe da je sve odrađeno prema zakonu, da je prije stupanja u štrajk poštovana sva propisana procedura i vjeruje da će poslodavac biti odbijen sa svojim tužbenim zahtjevom.

- Mi smo kvalitetno iznijeli svoju obranu i smatram da nismo pogriješili mi, nego da je greška napravljena sa strane poslodavca koji nam do završetka procesa mirenja nije dostavio popis poslova i zadataka koji se ne prekidaju za vrijeme štrajka, što su trebali učiniti. I sada nam osporavaju odluke koje smo mi donijeli o rasporedu djelatnika na poslovima i zadacima koji se ne mogu prekidati. Mislim da je njihov cilj zapravo bio da dobiju na vremenu, da se cijeli proces otegne i da dođe do arbitraže, što bi osjetno odgodilo sam štrajk, a njima bi to išlo u prilog - kaže Ivkošić. Poručuje da radnici i dalje nastavljaju sa štrajkom, dokle god ne dobiju sudsku zabranu, odnosno do ispunjenja svojih zahtjeva.

Štrajk je, podsjećamo, počeo u srijedu, 9. siječnja, zbog premalih plaća. Radnici traže povećanje osnovice za 750 kuna na svim razinama i osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji. Generalni direktor SDFŽ-a Damir Kobaš ni jučer nije odgovarao na naše pozive.

 

Hoćete li potpisati za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za umirovljenje?

DA
NE
RAZMIŠLJAM