SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiObavijest za hrvatske radnike koji rade u Njemačkoj

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Obavijest za hrvatske radnike koji rade u Njemačkoj

Zagreb, 24. ožujka 2020. - Savjetovališta Poštena mobilnost (Faire Mobilitaet) koja radnicima koji su u Njemačku došli raditi iz druge države članice EU pružaju besplatno savjetovanje na njihovom materinjem jeziku objavili su posebne upute u vezi sa situacijom vezanom za COVID – 19 epidemijom.

Upute u obliku često postavljanih pitanja u vezi s njemačkim radnim pravom možete na hrvatskom jeziku pronaći na poveznici: https://www.fair-arbeiten.eu/hr/article/460.faq-corona-virus.html. 

Priručnik s čestim pitanjima o njemačkom radnom pravu u cijelosti pročitajte OVDJE.

Iz Faire Mobilitaet savjetovališta ističu da se s aktualnom situaciju, broj nezakonitih otkaza i drugih povreda prava radnika migranata, uključujući i one koji su u Njemačku došli raditi iz Hrvatske, samo povećao. Pritom kao najvažniji savjet navode da se ne potpisuju dokumenti koje poslodavac nudi na potpisivanje zbog korona krize i koje ne razumiju. Kako napominju, može biti riječ o sporazumnom raskidu ili promjeni ugovora o radu što za radnike može imati negativne posljedice. Stoga se uvijek prvo trebaju obratiti savjetovalištu, svojem sindikatu ili radničkom vijeću.

Potičemo sve one koji su zaposleni u Njemačkoj kod njemačkog poslodavca da pročitaju upute te da ih podijele s kolegama kojima bi mogle koristiti. U slučaju potrebe za savjetovanjem, upućujemo da se direktno jave kolegama u savjetovalištima. Njihove kontakte, uključujući i one koji savjetuju na hrvatskom jeziku možete pronaći na: https://www.faire-mobilitaet.de/ueber-uns.

Ako radite ili ste radili u Njemačkoj, a tamo Vas je na rad uputio hrvatski poslodavac (u ugovoru o radu koji ste potpisali kao poslodavac je navedena tvrtka s adresom u Hrvatskoj), smatrate se upućenim radnikom. U slučaju bilo kakvih pitanja ili potrebe za pravnim savjetovanjem, možete se slobodno obratiti Pravnom savjetovalištu za upućene radnike koje djeluje u SSSH na telefon: 099 46 43 563, radnim danom od 9,00 do 15,00 sati, ili na adresu elektroničke pošte: upuceni.radnici@sssh.hr.

Savjetovalište je otvoreno za sve upućene radnike, neovisno o njihovom članstvu u sindikatu, te je savjetovanje besplatno.

Pravno savjetovalište SSSH za upućene radnike

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom